Tribunals
Societat Justícia 09/09/2022

17 condemnats per les llicències de pisos turístics a Ciutat Vella

Posen penes de més de tres anys i mig de presó per la trama de corrupció d'empresaris i funcionaris

2 min
Una imatge de la primera sessió del judici per la trama de corrupció dels pisos turístics de Ciutat Vella

BarcelonaLa trama de pisos turístics al districte de Ciutat Vella de Barcelona ha acabat amb 17 condemnats a penes d’entre mig any i més de tres anys i mig de presó. Quinze dels acusats ja van arribar a un pacte quan va començar el judici per rebaixar les penes. Ara la sentència de l’Audiència de Barcelona ho confirma i condemna dos investigats més, entre ells l’excap de l’assessoria jurídica de Ciutat Vella. Diversos empresaris van crear una xarxa corrupta per intentar esquivar la normativa del 2008 de l’Ajuntament de Barcelona que pretenia frenar el boom de pisos turístics. A canvi de suborns, van convèncer funcionaris municipals perquè tramitessin llicències a diversos apartaments de la zona encara que no complissin els requisits.

La sentència, de 331 pàgines, imposa les penes pels delictes de suborn, prevaricació urbanística, infidelitat en la custòdia de documents i falsedat documental. A part de les condemnes de presó, obliga a pagar multes i fixa inhabilitacions per ocupar càrrecs públics. El judici es va celebrar durant 14 sessions entre el març i el maig, quan ja feia 13 anys que el cas s’havia judicialitzat. Com que la causa ha trigat tant de temps a jutjar-se, la majoria dels acusats ho han aprofitat per acordar una reducció de les penes –alguns s’enfrontaven a fins a 20 anys de presó–. Els ara condemnats van admetre els fets i també van reconèixer amenaces.

L’exregidora Itziar González, una exgerent i una exarquitecta de l’Ajuntament van rebre amenaces quan van intentar posar fi a les irregularitats dels pisos turístics i van voler ordenar la tramitació dels expedients. A totes els van arribar cartes anònimes que havia escrit un dels intermediaris de la trama, Joaquín Quílez, que és un dels condemnats amb la pena més alta, més de tres anys i mig de presó –cosa que pot comportar l’ingrés entre reixes quan la sentència sigui ferma–. Els explotadors d’apartaments turístics havien contactat amb Quílez, que va intervenir per agilitzar la tramitació dels expedients i obviar les irregularitats que hi pogués haver.

Quílez, enginyer del consistori, acumula dues condemnes més: una per irregularitats en llicències de locals a l’Eixample i una altra per filtrar informació a empresaris perquè poguessin burlar les inspeccions als seus locals, dins el cas de corrupció policial dels prostíbuls Riviera i Saratoga.

González i les dues treballadores municipals rebran una indemnització pels danys que els van causar les amenaces dels anònims. En canvi, l’Audiència de Barcelona descarta actuar contra l’Ajuntament per determinar si no va protegir-les prou. El consistori ha celebrat la sentència, però ha lamentat la lentitud de la justícia.

Destapat per una altra trama

La investigació dels prostíbuls Riviera i Saratoga va ser la que va destapar la xarxa corrupta de les llicències dels pisos turístics. Quan la policia va escorcollar la casa i el despatx de Quílez hi va trobar diversos documents amb els noms i les adreces d'alguns pisos de Ciutat Vella seguits de diverses quantitats econòmiques, que correspondrien als suborns que pagaven els propietaris per aconseguir les llicències per operar com a pisos turístics tot i no complir els requisits.

stats