Tribunals
Societat Justícia 25/04/2023

La trampa en una multa de trànsit reactiva la investigació per irregularitats als Bombers

Una administrativa diu que el seu cap va ordenar-li alterar el registre d'un servei per esquivar la sanció d'un radar

2 min
Un vehicle dels Bombers en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna jutge de Barcelona fa un any i mig que investiga una presumpta trama de corrupció en els contractes de manteniment dels vehicles dels Bombers de la Generalitat, que es van adjudicar inicialment a l'empresa Iturri i que van provocar un sobrecost de dos milions d'euros, segons va avançar l'ARA fa un any. La causa manté sota lupa set càrrecs i excàrrecs del cos, el gerent de l'empresa sevillana i, des de fa pocs mesos, també una funcionària del cos que treballa d'administrativa. Els investigadors sospiten que aquesta dona va alterar el registre d'un servei dels Bombers perquè a un dels seus superiors, Màxim del Valle, que en aquell moment era cap del servei tècnic de la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis de la Generalitat (també investigat en aquest cas), li poguessin retirar una multa de trànsit.

L'administrativa ha declarat aquest dimarts com a investigada davant de la jutge i només ha contestat a les preguntes de la seva defensa, en una compareixença que ha durat escassos minuts. Segons fonts judicials pròximes al cas, la funcionària ha admès que va entrar a l'aplicatiu del cos per modificar el servei i ha al·legat que es va limitar a seguir les instruccions que li va donar el seu cap.

Els investigadors van interceptar una conversa en la qual Del Valle li demanava a aquesta treballadora que introduís el seu cotxe particular dins d'un servei per poder recórrer una multa de trànsit que li havien imposat per excés de velocitat. El comandament li va indicar el número de registre d'un servei que podia coincidir per data i hora amb la carretera on l'havien multat i li va demanar que inclogués el seu vehicle dins del registre, perquè constés que en el moment que el radar el va caçar corrent, estava de servei. Segons va avançar El Món, pel to i el contingut de la conversa, els investigadors sospiten que no és la primera vegada que s'alteraven els fulls de servei amb aquest mateix objectiu. Ara caldrà veure si la declaració d'aquest dimarts serveix a la jutge instructora per continuar estirant el fil.

Iturri insisteix que actuaven legalment

De moment, amb la d'aquest dimarts, la magistrada ja ha pres declaració a tots els investigats. Divendres passat també va declarar en aquesta condició un representant de l'empresa Iturri, que està investigada com a persona jurídica en la causa. En aquest cas, el van interrogar sobre les presumptes irregularitats en els contractes de manteniment dels vehicles del cos. Els investigadors sospiten que aquestes reparacions es van inflar de preu i que això podria haver beneficiat alguns dels investigats.

Segons les fonts consultades, el representant legal de l'empresa va defensar que sempre havien actuat dins de la legalitat i va negar que es paguessin o cobressin comissions, com sospiten les acusacions. La jutge encara ha de practicar diverses declaracions de testimonis i també està pendent de l'arribada de l'últim informe dels Mossos d'Esquadra sobre el cas.

stats