Tribunals

Troben restes d'ADN al jersei que portava posat Helena Jubany

Avui es prenen mostres a Xavier Jiménez, l'únic investigat, per veure si coincideixen

ARA
3 min
Helena Jubany en una fotografia cedida pels seus familiars.

BarcelonaNou capítol del cas Helena Jubany, la noia assassinada el 2 de desembre del 2001 a Sabadell, on va ser llançada al buit des d'un terrat. Després que el jutge ordenés que es practiquessin noves proves, entre les quals una nova anàlisi d'ADN a la roba i les sabates de la noia, la policia científica ha trobat restes d'ADN de com a mínim dues persones al jersei que Jubany portava posat el dia del crim. Així ho ha avançat el periodista i director del programa Crims, Carles Porta, i ho han confirmat a l'ARA fonts judicials, que també informen que avui mateix està previst que es prenguin mostres d'ADN a Xavier Jiménez, l'única persona que actualment està sent investigada pel cas Jubany, per veure si coincideixen amb les que s'han trobat.

Les pertinences de la noia ja van ser analitzades fa anys i no s'hi va detectar res, però la policia creia que amb les tècniques actuals podria obtenir nous perfils genètics que permetin relacionar els sospitosos amb l'escena del crim. El jersei és l'única pertinença de Jubany on s'han trobat restes d'ADN, segons l'informe que la Policia Nacional ja ha tramès al jutjat que porta el cas, que detalla que a la part de davant de la peça s'hi ha trobat una barreja "poc concloent" de restes de com a mínim dues persones i que, a la part del darrere, s'ha recollit una mostra de perfil majoritari "clarament" de dona, que s'haurà d'aclarir si és de la víctima, i un altre perfil minoritari. Per això la policia demana poder disposar tant de mostres d'ADN de Jubany com de l'únic investigat.

La família de la víctima assegura que està "esperançada amb aquesta porta que s'obre en el camí cap a la veritat" després de més de vint anys del crim i considera que aquestes anàlisis poden ser claus per determinar qui hi havia a l'escena del crim.

La roba de Jubany que la policia va trobar al terrat on la van matar

La investigació del cas se centra ara entorn de dues persones: Santi Laiglesia i Xavier Jiménez. El primer, que sempre ha sigut el principal sospitós per a la família de Jubany, va estar investigat durant anys, però el primer jutge que portava el cas va arxivar la seva causa per falta de proves. En canvi, Jiménez ha estat imputat recentment, després que un informe cal·ligràfic conclogués que és l'autor d'una part dels anònims que Jubany va rebre abans que la matessin. La defensa de Jiménez va demanar l'arxivament del cas després de la seva declaració, però el jutge ho va descartar i el va deixar en llibertat amb mesures cautelars.

En una nova resolució signada al maig, el magistrat insistia que l'assassinat no va poder ser obra d'una sola persona i subratllava que a hores d'ara hi ha prou indicis sobre la taula per pensar que Jiménez va participar en els fets. En aquell moment ja s'exposava que les noves anàlisis d'ADN podien ser clau per avançar en la investigació. Tenint en compte la transcendència d'aquestes proves, el jutge ja va estipular que un cop arribessin els resultats del laboratori es demanés a Jiménez que entregués (voluntàriament o obligat) una mostra genètica per poder-la contrastar. I això és el que està previst que passi durant el dia d'avui als jutjats de Sabadell.

En la seva última resolució, el jutge subratlla altre cop que l'assassinat de Jubany va ser una "actuació conjunta" de diverses persones, que "amb més o menys grau d'intervenció" van participar en un "pla preconcebut". Creu que els autors del crim es van haver de posar d'acord en algun moment per citar la noia el 30 de novembre, que és el dia que va desaparèixer, i també per drogar-la i retenir-la abans de tirar-la daltabaix i acabar-la matant.

stats