Violència Maclista

Una de les víctimes dels acusats de violar i prostituir menors tutelades: "Sense nenes, no hi havia droga"

La noia declara que dos dels homes utilitzaven les joves per aconseguir droga del tercer imputat

Laia Galià
5 min
Imatge de la façana del TSJC.

BarcelonaUn dia després del previst, el judici a tres acusats de prostituir i agredir sexualment tres menors tutelades del centre residencial d'acció educativa (CRAE) Kairós del Poble-sec de Barcelona ha començat aquest dimecres amb el testimoni d’una de les tres adolescents, que en aquell moment tenien 14, 16 i 17 anys. La més gran va ser parella d’un dels acusats, durant uns tres mesos va freqüentar el pis on vivien dos d’ells i per a les acusacions és un testimoni clau per demostrar que en aquell habitatge s’hi prostituïen menors. Aquest dimecres la noia ha explicat a l’Audiència de Barcelona que en aquell pis va rebre diverses propostes de sexe a canvi de diners i va veure sovint com dos dels homes s’encarregaven de buscar nenes perquè tinguessin sexe amb el tercer acusat. Ho feien a canvi que ell els portés droga a casa: "Si no portaven nenes, ell no portava droga".

La jove ha explicat que va conèixer l’home més jove, el Mohammed, per Instagram i van arribar a ser parella durant uns tres mesos. Al principi ell li va dir que tenia 18 anys, però més endavant ella va saber que en realitat en tenia 24. El primer cop que van quedar, ell la va portar al pis on vivia amb un altre dels acusats, el Pablo. Era al Clot, al carrer Mallorca, i quan els Mossos d’Esquadra van accedir al domicili per registrar-lo hi van trobar una menor tutelada (aliena al judici) que hi estava "passant uns dies" i dues noies més, adultes, però que també havien passat la infantesa en centres de menors. També hi havia dues habitacions més, on vivien altres persones que, com ha aclarit el mosso que va instruir les primeres diligències, "no tenien res a veure ni amb els detinguts ni amb les noies".

La noia ha explicat al tribunal que diverses vegades el Mohammed i el Pablo li havien ofert diners a canvi que tingués sexe amb el tercer acusat, el Miguel, amb la intenció que ell els portés droga a canvi: "Ell portava la droga i els diners, però abans el Moha i el Pablo havien de pujar nenes al pis perquè si no ell no hi anava". La denunciant, ara adulta, ha explicat que normalment el Mohammed contactava per Instagram amb les menors que després portava pis, tal com el va conèixer ella quan van començar a sortir. Ha explicat que a ella li va fer la proposta diverses vegades i sempre s’hi va negar. Normalment li oferien 50 euros: "Quan deia que no, me n'oferien més. Anaven apujant la quantitat o anaven per una altra banda, deien que en regalarien un viatge, perquè digués que sí".

"Amb la cara em deia que no volia"

La noia va tornar al pis el juliol del 2022, poc després de deixar de ser parella del Mohammed. Hi va anar acompanyada d’una amiga del CRAE on vivia, també denunciant a la causa. Aquell dia, ha indicat, el Pablo li va oferir una coca-cola presumptament adulterada amb alguna droga. "Al cap d’una estona em vaig començar a trobar malament. Tenia marejos, hi veia borrós, em feia mal el cos. No podia estar dreta". Diu que es quedar adormida. Al despertar-se va buscar la seva amiga, que havia pres el mateix refresc i estava "desubicada", i la va trobar en una habitació tenint sexe amb el Miguel. "Se’m va quedar mirant, dient-me que no amb el cap. Amb la cara em deia que no volia, la conec. Amb la cara em deia que la tragués d’allà, però sense dir-m’ho, amb la mirada", ha recordat.

La jove ha continuat la declaració dient que va veure com la seva amiga va sortir d’allà amb 30 euros a les mans, però "no va voler o no va saber dir per què" els duia. Ella sospitava el que podia estar passant perquè "ja havia vist nenes sortir amb diners d’una habitació d’aquest pis". Ella es continuava trobant malament per la coca-cola que li havien donat, es va tornar a adormir i quan es va despertar va trobar la seva amiga en una altra habitació, tancada amb clau, aquest cop amb el Mohammed. Això la va empènyer a denunciar l’agressió que patia la seva amiga: va avisar la direcció del centre Kairós i els Mossos.

Aquesta amiga sobre la qual ha parlat la testimoni d’aquest dimecres declararà demà, igual que la tercera denunciant. Per evitar-los el tràngol de trobar-se amb els acusats, les noies no hauran d’entrar a la sala on se celebra el judici. La primera –que ara ja és adulta– ha intervingut des d’una altra sala del Palau de Justícia, per videoconferència, i per a les altres dues –que encara són menors– es farà servir com a prova preconstituïda la declaració que van fer a la fase d’instrucció.

Les acusacions demanen fins a 20 anys de presó

La fiscal ha reclamat per als acusats penes d’entre 14 i 20 anys de presó –i demana que les compleixin íntegrament–, ordres d’allunyament per a tots tres i indemnitzacions de 7.000, 8.000 i 30.000 euros a les noies. Segons el seu escrit d’acusació, els homes van oferir a les nenes diners a canvi de sexe i van agredir-les sexualment aprofitant que de vegades, en aquell pis, prenien drogues fins a quedar-se semiinconscients i "en un estat d’intoxicació que impedia prestar cap consentiment vàlid". Als tres acusats també els atribueix un presumpte delicte contra la salut pública per la quantitat d’amfetamines, cocaïna i marihuana que els van trobar. La Generalitat, personada com a acusació particular, reclama també penes d’entre 14 i 20 anys, unes peticions que poden canviar demà en la fase de conclusions finals.

Els dos acusats més grans estan en presó provisional des de fa gairebé dos anys, i el més jove gaudeix de llibertat provisional. De fet, el judici havia de començar dimarts, però no va poder ser perquè aquest tercer acusat no s'hi va presentar. El tribunal va dictar una ordre de cerca i captura que no ha calgut executar perquè ell mateix s’ha presentat al judici aquest dimecres.

Declaracions sense "cap fissura"

En la primera sessió del judici, que acabarà demà dijous amb els interrogatoris als acusats, també ha declarat el mosso que va instruir les diligències inicials de la investigació. El policia ha recordat la primera vegada que va sentir la declaració de les denunciants. "Les vaig veure prou contundents i consistents per sol·licitar l’ordre d’entrada. No vaig veure cap fissura ni contradiccions a les seves declaracions", ha afirmat.

Amb la denúncia, les noies van indicar a la policia la descripció física dels sospitosos, els noms, l’adreça del pis on van tenir lloc els fets i el telèfon d’un dels nois. També els van entregar fotos dels acusats. En una apareixia un dels homes exhibint bitllets. Per la seva banda, els pèrits que han examinat les denunciants han descartat que tinguessin "motivacions secundàries" per denunciar-los sense raó pel fet que no aconseguirien cap benefici perjudicant-los.

stats