Drets socials
Societat 05/05/2023

Un jutge de Barcelona ordena donar papers a un menor tutelat al complir els 18 anys

El noi encara no té el permís de treball ni residència que la Generalitat hauria d'haver tramitat

2 min
La crisi dels MENA arriba a les entitats de nois extutelats

BarcelonaDesprés de cinc mesos vivint en un centre de menors, M.L.J. no sap què serà de la seva vida. Procedent de Gàmbia, va arribar a Catalunya el novembre de l'any passat amb 17 anys i vuit mesos i, com a menor d'edat sense cap familiar a l'estat espanyol, va passar a estar tutelat per la DGAIA (direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència).

Des de llavors ha seguit el pla social i formatiu marcat per la Generalitat, residint al centre Gaudí de Barcelona, i el 25 d'abril va fer els 18 anys sense que encara li hagin donat el permís de residència i de treball al qual té dret. Així ho preveu el nou reglament d'estrangeria del 2021, que es va modificar, precisament, per protegir aquest col·lectiu quan arriba a la majoria d'edat.

Dies després de l'aniversari, però, el centre Gaudí, gestionat per la Fundació Ciutat i Valors, li va comunicar que el 8 de maig ha de marxar i el van fer comprometre per escrit a contactar amb educadors de carrer i altres serveis que la ciutat té per a adults vulnerables. L'advocat del noi, Albert Parés, de l'associació Noves Vies, denuncia que l'expulsió deixa M.L.J. "en total indefensió" i el condemna a dormir al ras i a alimentar-se en menjadors socials, en el que considera una clara vulneració dels seus drets com a exmenor tutelat.

Parés va recórrer la decisió de fer-lo fora sense abans tenir la documentació en regla i ara el titular del jutjat del contenciós número 15 de Barcelona urgeix la Generalitat, la Subdelegació del govern espanyol i l'Oficina d'Estrangeria a tramitar la documentació del noi de manera urgent.

El problema és la tardança a l'hora de donar-li els papers. La normativa assenyala que la DGAIA ha de començar a gestionar els permisos de residència i treball dins dels 90 dies des que el menor arriba a un centre de tutelats. La Generalitat ho va fer, però les institucions estatals encarregades d'aprovar les sol·licituds no s'han manifestat encara.

A la tardança a resoldre la documentació s'hi afegeix el fet que la DGAIA acceptés que un menor d'edat sota la seva tutela i amb possessió d'un passaport en regla del seu país d'origen passés una prova per determinar la seva edat, apunta Parés, que assenyala que és una mesura contrària a la jurisprudència del Tribunal Suprem.

D'això fa cinc mesos i encara se n'estan esperant els resultats. "Això és estrany perquè es tracta d'un menor documentat amb un passaport que ningú ha impugnat", assenyala l'advocat. "Sense resultats no pot haver-hi un perjudici cap al jove", continua, i lamenta que el cas d'aquest noi "fa retrocedir al 2021", i en l'escenari previ a l'entrada en vigor del nou reglament que ha de beneficiar 6.000 menors tutelats.

stats