Societat 09/05/2022

L'Ajuntament de Barcelona exigeix a la Sareb lloguer social per a 250 famílies en risc de desnonament

El consistori ha sancionat amb més de 300.000 euros aquest gran tenidor i adverteix de noves represàlies

Júlia Claramunt
2 min
Una protesta per reclamar els pisos de la Sareb

BarcelonaLa regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, s’ha reunit aquest dilluns amb la direcció de la secció d’habitatge assequible i social de la Sareb, la societat de gestió d’actius procedents de la reestructuració bancària –més coneguda com el banc dolent–, per abordar la situació dels més de 800 habitatges que té en propietat a Barcelona. En la primera reunió que el consistori celebra amb l'entitat després que l'estat espanyol hagi adquirit la majoria d'accions, l'Ajuntament li ha demanat que ofereixi "lloguer social a les més de 200 famílies en situació de vulnerabilitat", que viuen en aquests pisos tal com marca la llei catalana i que estan en risc de desnonament.

La Sareb compta amb un total de 824 habitatges a Barcelona. Fruit del primer conveni amb l’Ajuntament de Barcelona l’any 2015, l’operador ja va cedir al consistori gairebé dos-cents habitatges. De fet, Barcelona va ser el primer municipi de l’Estat a gestionar directament habitatges de la borsa de la Sareb. "La prioritat de la Sareb a Barcelona ha de passar per fer una gestió social directa o posar a disposició de la gestió municipal els habitatges que tenen a la ciutat", ha subratllat Martín. "Els edificis a la ciutat de Barcelona s’han de gestionar a través del parc públic municipal i sota criteris socials", ha afegit.

Entre aquests 824 habitatges, la Sareb té procediments oberts de desnonament contra els ocupants de 255 pisos a Barcelona. Tots aquests casos corresponen a famílies que estan en seguiment a través de serveis socials del consistori. Així mateix, segons es declara en el registre d’habitatges buits de la Generalitat, aquest operador té 154 habitatges buits a la ciutat.

"Exigim a la Sareb que les 255 famílies en situació de vulnerabilitat tinguin lloguer social. Si no és així, aplicarem la llei, i si és necessari, iniciarem expedients sancionadors, com ja hem fet amb anterioritat", ha reiterat la regidora. L'Ajuntament té, en aquests moments, 23 expedients sancionadors oberts a la Sareb i 69 en diligències prèvies, la majoria per mantenir l’habitatge buit o ocupat i en mal estat. Pel que fa a les sancions cobrades, ara com ara ja han liquidat 318.000 euros. Amb la recent aprovació de la nova llei d'emergència de Catalunya, impulsada pels moviments socials, l'Ajuntament ha advertit que estarà amatent a l'incompliment del deure d'oferir lloguer social per part del banc dolent a les famílies en situació de vulnerabilitat. "Hem estat molt contundents amb la petició", ha afirmat Martín: "Hem exigit rapidesa i concreció. Ja no ens valen bones paraules. No té cap sentit que aquests habitatges no es gestionin sota criteris socials".

stats