L'alentiment de la vacunació espatlla la promesa de Sánchez

El president espanyol va afirmar el 10 de maig que avui s'hauria assolit la immunitat de grup

3 min
Adolescents acudeixen a la Fira de Barcelona per vacunar-se, a principis d'agost

MadridL’impacte a curt termini que pot tenir una estratègia comunicativa no sempre és el mateix en el llarg recorregut, i Pedro Sánchez avui queda en evidència pel seu excés de triomfalisme. El 10 de maig, en la seva primera roda de premsa després de la derrota del PSOE a les eleccions madrilenyes, va voler donar un cop d’efecte anunciant que en 100 dies a Espanya s’assoliria el 70% de vacunats amb pauta completa i la immunitat de grup. Un cop arribats a la data, ni 70% de vacunats amb pauta completa ni immunitat de grup. L’agost ha alentit el ritme de vacunació i el govern espanyol ha buscat una escapatòria que, de nou, passa per un missatge d’optimisme que faci oblidar la promesa incomplerta: la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que s’ha superat el 70% de vacunats amb pauta completa d’entre la població diana, més gran de 12 anys, però no la total, com havia afirmat Sánchez.

A Espanya hi ha 30,2 milions de persones amb pauta completa, un 63,8%. El 70% se situaria en els 33,2 milions, de manera que cal vacunar encara tres milions de ciutadans per arribar a aquesta xifra. Aquest 18 d’agost era el dia assenyalat pel cap de l’executiu. Fa mesos que Sánchez situava finals d’agost com el moment en què s’assoliria aquesta fita, però tenint en compte com avança la vacunació, és probable que fins a principis de setembre no s’hi arribi. Amb un mínim d’una dosi, la xifra s’enfila als 35 milions de persones i representa el 74% de la població. A Catalunya, hi ha 4,9 milions de persones amb la pauta completa, un 61,9% de la població.

Dosis i cites desaprofitades

Tal com es pot veure al gràfic adjunt, l’evolució de la vacunació ha patit un cert retrocés durant el mes d’agost. Així ho indica la tendència de la corba a aplanar-se. Les diferents comunitats autònomes han constatat les últimes setmanes com les dosis administrades no responien a les dosis de què disposaven. No falten vacunes –de fet, durant aquest mes s’hauran adquirit 3,4 milions d’unitats extres– ni professionals que les administrin, sinó persones que vagin als punts de vacunació. El diagnòstic de les autoritats sanitàries és que part de la població ha prioritzat fer vacances i deixar pel setembre la cita amb la vacuna. 

Aquestes reflexions s'han compartit en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que reuneix la ministra de Sanitat amb representants de les comunitats autònomes, i els assistents han coincidit en la necessitat de donar un impuls a la campanya d’immunització. En aquest sentit, Darias ha demanat que s’obrin més punts de vacunació sense cita prèvia. Fa una setmana a Catalunya es va recuperar i ampliar aquesta fórmula, assajada ja abans per a persones amb dificultats per sol·licitar hora a través d’internet.

La Comunitat de Madrid divendres també va optar per obrir l’Hospital Zendal com a punt de vacunació sense cita prèvia i en horari nocturn, i ha aconseguit que milers de persones s’hi acostin. Això sí, al voltant del 20% de madrilenys que tenien cita últimament no s'hi presenten. I això també passa a Catalunya, tal com va explicar la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, en una entrevista recent a l’ARA. En la reunió d’ahir, diverses comunitats van comunicar que han començat a escurçar el termini de sis mesos que fins ara es plantejava per a la vacunació de les persones que havien passat la malaltia. També s’està treballant per localitzar els grups més vulnerables encara no vacunats, especialment els de més de 40 anys que encara no han rebut cap dosi o sense la pauta completa. A Catalunya, Salut ha engegat la campanya "Tu que pots, vacuna't ara contra la covid".

Evitar una sisena onada

L’objectiu de la conjura per recuperar el ritme d’abans de les vacances és evitar una sisena onada amb la tornada a l’escola i a la feina. Precisament, la gent més jove és la que majoritàriament encara no s’ha vacunat. Amb tot, hi ha un grup important que no forma part de la població diana, els menors de 12 anys. Un hipotètic contagi tindrà menys conseqüències a nivell de transmissió si la resta de la població està vacunada, per bé que els experts porten setmanes advertint que la variant delta –i altres que puguin sorgir– fa molt més difícil l’objectiu de la immunitat de grup. Fins i tot, n’hi ha que consideren que no serà possible assolir-la.

Tot i que l’objectiu és vacunar tothom, a Catalunya s’ha calculat en un 90%, per ara, el percentatge de vacunació requerit per aconseguir la immunitat de grup. Caldrà, doncs, esperar encara més del que va prometre Sánchez, que va pecar d’optimisme.

stats