Societat 01/03/2021

L'Aran reclama restriccions específiques, també a les escoles, per frenar el virus

Argimon dona per fet que la variant britànica serà predominant d'aquí uns dies

Ara
3 min
L'entrada a urgències a l'Espitau Val d'Aran.

BarcelonaLa variant britànica està al darrere de nou de cada deu casos de coronavirus seqüenciats a la Vall d'Aran, que s'ha convertit en la comarca catalana amb la incidència acumulada més elevada de Catalunya (1.673 casos per 100.000 habitants) i la que registra un risc de rebrot més desbocat, per sobre dels 1.700 punts. Si bé es va aconseguir reduir els casos a principis de febrer i els indicadors van encarar la baixada, la setmana passada els contagis es van tornar a disparar i van passar dels 46 nous positius als 75 en només catorze dies.

Davant d'aquesta fràgil situació, la síndica de l'Aran, Maria Vergés, ha tornat a reclamar aquest dilluns a la Generalitat l'aplicació de mesures urgents i específiques per a la Vall d'Aran per frenar el covid-19. I entre les possibles restriccions, la síndica ha demanat controls a la mobilitat tots els dies de la setmana, tant a les entrades com a les sortides de la comarca, i ha emplaçat el departament d'Educació a valorar el tancament dels centres educatius, així com a reforçar les vacunacions entre el personal docent.

Com que el Consell General de l'Aran no té competències en Interior ni en Educació, sinó que ha de ser el Govern qui prengui alguna mesura en aquests àmbits, la síndica Vergés ha tornat a demanar aquest dilluns a la Generalitat que respongui si contempla mesures concretes per a les escoles araneses. El 22 de febrer l'Aran ja va demanar informació sobre la previsió de les restriccions davant l'augment de contagis, una resposta que, segons la síndica, Salut no ha enviat mai.

De fet, l'Aran esperava que divendres passat s'anunciessin mesures concretes per a la vall, en tractar-se de la zona amb la incidència més alta de Catalunya, però la conselleria es va limitar a descartar-ho en una roda de premsa. Amb tot, la consellera de Salut, Alba Vergés, sí que va admetre que s'havien constatat "entrades i sortides de gent de fora a la Vall d'Aran" malgrat el confinament comarcal, una restricció que el seu departament no es planteja finalitzar encara a cap territori de Catalunya.

Toc de queda i confinament comarcal

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat que tot el país està en una situació epidemiològica fràgil i que s'estan produint "tímids descensos". "No estem malament, però no anem bé", ha afirmat en declaracions a RAC1. Tot i que els casos van a la baixa (menys de 9.000 setmanals), el facultatiu ha alertat que la variant britànica fa que el descens sigui més lent. De fet, ha pronosticat que els pròxims dies, a finals d'aquesta setmana o principis de la següent, la variant britànica ja serà la dominant a Catalunya. Ara bé, s'ha mostrat confiat a poder donar una mica "més d'aire" de cara a la setmana que ve en matèria de restriccions, tret del toc de queda i del confinament comarcal.

El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOM-SC) també és optimista respecte als confinaments perimetrals. Segons els investigadors, es comencen a observar diferents situacions epidemiològiques a les regions sanitàries que indicarien que el tancament perimetral "pot estar funcionant". Ha afegit, però, que caldria analitzar les dades sobre la presència de la variant britànica a cada zona per veure si això també explica aquesta diferència.

Argimon també ha confiat que el pròxim estiu serà molt millor que l'anterior: ha anticipat que es podran celebrar festivals de música i que l'esport amateur es podria reprendre abans de finalitzar la temporada, si la cadència en l'arribada de les vacunes es compleix i la campanya de vacunació avança tal com està previst. A més, ha opinat que en durant el període estiuenc tornarà a haver-hi turistes i millores en els aforaments de l'activitat d'oci i l'hostaleria.

stats