L'Assemblea per una Escola Bilingüe reclama al TSJC forçar en un mes el 25% en castellà a les aules

Reclama al tribunal que adverteixi Cambray i les direccions dels centres de possibles responsabilitats econòmiques i penals

3 min
Presentació de la demanda al TSJC de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe de Cataluña

BarcelonaL'ofensiva de partits i entitats contràries a la immersió lingüística no s'atura. L'Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya (AEB) ha presentat aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una demanda d'execució forçosa de la sentència que obliga a impartir un 25% de classes en castellà a l'escola, tal com aquest dimarts ja va fer l'extrema dreta de Vox. La plataforma –la qual la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo promou per als premis Princesa d'Astúries– reclama al tribunal que fixi un termini d'un mes per a la "modificació dels projectes lingüístics" d'escoles i instituts i que adverteixi el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i les direccions dels centres que poden incórrer en responsabilitats econòmiques i penals si desobeeixen.

L'escrit, presentat en nom de 1.643 famílies, s'ha vehiculat a través de l'AEB però la impulsen la quinzena d'organitzacions al voltant de l'associació Escola de Tots, entre les quals hi ha Societat Civil Catalana o Impulso Ciudadano. En roda de premsa, des de la seu d'aquesta última entitat, el seu president, José Domingo, ha denunciat la "voluntat incomplidora" de la Generalitat i els seus "esforços" per fer "inviable i impossible" l'execució de la sentència del 25%. "Estem en una clara desobediència del departament d'Educació", ha afegit Ana Losada, presidenta de l'AEB i portaveu d'Escola de Tots.

Les entitats veuen insuficients les accions defensades pel departament davant del TSJC, com ara l'acord d'ERC, JxCat, el PSC i els comuns per reformar la llei de política lingüística, el decret anunciat des del Govern per modificar la llei d'educació de Catalunya (LEC) o les enquestes sobre la davallada del català a les aules. I també assenyalen les "manifestacions públiques" del president Pere Aragonès, Cambray i altres membres de l'executiu en què expressen que l'objectiu és mantenir o incrementar l'ús del català a les aules. "Per moltes trampes que facin no aconseguiran el seu objectiu, les sentències s'han de complir en termes propis", ha reblat Domingo.

L'AEB, que aporta els projectes lingüístics de 300 centres educatius catalans que "consideren el català com a única llengua vehicular", insta el tribunal a demanar al departament d'Educació certificats amb el percentatge d'hores lectives en català i castellà que es fa a cada escola, signats per les direccions i revisats per la Inspecció. I també reclama que el material didàctic utilitzat a les aules i les avaluacions siguin en la llengua utilitzada en cada assignatura. La plataforma conclou que tot plegat hauria d'anar acompanyat d'un advertiment del TSJC a Cambray i els directors dels centres: "Que en cas d'incompliment del que s'ha ordenat en termini es derivaran les responsabilitats pertinents", siguin "penals" o en forma d'indemnitzacions pels "danys i perjudicis" que pugui ocasionar la demora en el compliment de la sentència.

Domingo, que ha defensat la "legitimitat" de l'AEB per reclamar l'execució de la sentència –un dels seus fins, ha dit, és garantir el dret dels alumnes a rebre l'ensenyament en les dues llengües oficials–, ha negat que la voluntat de fons sigui aprofundir en la judicialització. En aquest sentit, ha traslladat tota la responsabilitat d'una eventual obertura de la via penal a la Generalitat i els responsables de cada centre. "Ens semblaria un fracàs de tots que l'actitud desobedient del conseller o directors fes necessari que el tribunal, pares o entitats haguessin d'acudir a la via judicial per prevaricació, desobediència o el que es consideri oportú", ha afirmat, per acabar apel·lant a la "responsabilitat" de les institucions i dels professionals de l'ensenyament a Catalunya. Cs ja va portar aquest dilluns Cambray i quatre càrrecs més d'Educació a la Fiscalia del TSJC per l'incompliment de la sentència del 25%, en què els taronges veuen un presumpte delicte de prevaricació.

stats