Societat 10/05/2021

Salvador Macip: "L'Índia i Xile són l'exemple que quan es relaxen les mesures el virus s'escampa"

2 min
L'escriptor Salvador Macip

BarcelonaInvestigador de la Universitat de Leicester i la UOC, Salvador Macip ens atén per telèfon des del Regne Unit, un país on encara hi ha unes restriccions més dures que a Catalunya i Espanya, malgrat que va per davant amb la taxa de vacunació de la població.

Quina impressió li han fet les imatges de festa d'aquest cap de setmana?

La imatge no és la que s'hauria de donar en aquestes circumstàncies. La fi de l'estat d'alarma s'ha associat a la fi de la pandèmia i això no és així perquè el virus encara circula. Pot ser que no hi hagi tants malalts com en les anteriors onades, però fins i tot els que estan vacunats poden encomanar i encara hi ha molta gent que no està vacunada. Realment costa de veure gent que no s'assabenta o no es dona per assabentada de què ha passat en aquest país amb el covid i de la seva poca implicació en el control de la pandèmia.

¿Ens hem deixat endur per la bona nova de les vacunes?

— La vacunació és una bona eina però no és l'única solució, i seria un error que no es continués vigilant amb el coronavirus. Cal entendre la fatiga pandèmica, però també hem de tenir clar que s'aixeca l'estat d'alarma però que el moment epidemiològic és el que és i, si fins ara la responsabilitat era del govern, que ens prohibia fer coses, ara és de la gent, que ha de ser responsable i anar amb més cura que mai perquè ja no hi ha tants límits. Hem de reduir les situacions de risc.

Les dades, de moment, acompanyen cert optimisme, no?

— Després de tants sacrificis, el que s'ha guanyat es pot perdre en qüestió de dies. Que s'hagi fet tot bé fins ara no vol dir que estigui guanyat. L'Índia i Xile són l'exemple que quan es relaxen les mesures hi creix el virus. Mirem l'Índia, que havia controlat els casos i ara s'ofega. O Xile, que té el 40% de la població vacunada i es va relaxar coincidint amb la temporada estival per salvar la campanya i va permetre el moviment entre regions i ara hi té un repunt. Potser tenim menys ingressos als hospitals, però hi ha més d'un 60% que encara no està vacunat. I sí, tenim protegits els més grans, però això vol dir que arribaran més joves.

¿És partidari de permetre l'obertura de l'oci nocturn com demana el sector aquesta setmana?

— No. El risc principal és als espais tancats. Si hem de recuperar llibertats a poc a poc hauria de ser a les terrasses, no en interiors ni permetent reunions de fins a sis persones de bombolles diferents. Al Regne Unit tot l'oci és a l'exterior, i això que hi ha més gent vacunada. Ens ha costat molt que les escoles siguin segures, i per l'educació es pot prendre un risc que no estic segur que hàgim de prendre per un oci que, malgrat entendre el sector, no és essencial.

stats