Societat 25/09/2021

L'oposició veu "negligència" en la gestió de Colau del macrobotelló

El govern municipal diu que els aldarulls sobrepassen les seves competències i demana un reforç a Interior

3 min
El macrobotelló de Plaça Espanya va aplegar més de 40.000 persones segons la Guàrdia Urbana

La proliferació dels botellons i la possibilitat –ara ja consumada– que les Festes de la Mercè magnifiquessin el fenomen a Barcelona va ser el principal tema de preocupació a l'última comissió de seguretat de l'Ajuntament. Tots els grups sense excepció van presentar les seves propostes urgint el govern a adoptar plans de xoc i intensificar els dispositius previstos per a la Mercè per evitar que es repetissin aglomeracions nocturnes com les que ja s'havien vist a Sants i Gràcia i que ara el macrobotelló amb 40.000 persones a la plaça Espanya ja ha deixat gairebé en una anècdota. La resposta del tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, va ser llavors defensar que els dispositius de la Mercè ja estaven "perfectament ajustats" i anunciar la creació d'una taula de treball, que començarà a reunir-se al novembre, per abordar el problema dels botellons des de tots els punts de vista possibles i tenir un pal d'actuació detallat de cara a l'estiu que ve.

Ara que els pitjors auguris ja s'han complert –fins ara, Batlle celebrava que els botellons no havien tingut derives violentes a la ciutat– i que el govern de Colau insisteix que estem davant d'un "greu" problema d'ordre públic que requereix més actuació per part dels Mossos d'Esquadra, els grups de l'oposició li retreuen el planejament inicial i l'acusen de "negligència", en paraules de JxCat, o de reaccionar amb "lentitud", com ha denunciat ERC. "El govern municipal ens proposa una taula mentre la ciutadania espera i necessita solucions ara", ha remarcat el republicà Jordi Coronas.

El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, reforçant la tesi que han defensat Batlle i l'alcaldessa Colau a les seves compareixences, ha insistit que la problemàtica d'ordre públic que s'està vivint als entorns de les torres venecianes, on s'han fet 20 detencions i hi ha hagut 43 ferits en una nit, "sobrepassa les competències de la Guàrdia Urbana". Una tesi que ha repetit la nova portaveu del grup socialista al consistori, Rosa Alarcón, per a qui "les solucions van més enllà de l'Ajuntament", cosa que ha encès els ànims de la resta de grups municipals. ERC els ha acusat d'haver entrat en una inacceptable "centrifugació" de crítiques i ha acusat Batlle d'haver permès que això passés i de no estar assumint responsabilitats. Per al líder republicà, Ernest Maragall, el govern ha evidenciat la seva "impotència total".

També Ciutadans ha exigit al govern de comuns i socialistes que "assumeixin" la seva responsabilitat en els aldarulls i els ha avisat de no haver acceptat les propostes de plans d'actuació que se'ls van plantejar des de l'oposició. JxCat, al seu torn, acusa el govern d'haver actuat amb "permissivitat" la primera nit i haver facilitat així que la problemàtica anés a més. El portaveu del grup, Jordi Martí, ha titllat d"'incompetent" el tàndem que formen el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i el responsable de Cultura, Jordi Martí, que és qui va defensar ahir en roda de premsa la decisió que la policia no desallotgés els concentrats per evitar mals majors. "Prou negligència", ha afegit Elsa Artadi encara des de l'Alguer.

Dies abans de l'inici de les Festes de la Mercè, el govern municipal va fer èmfasi en el fet que el dispositiu previst per a les festes preveia molta actuació preventiva per evitar que els botellons s'arribessin a produir, que es faria una incidència especial en les inspeccions a locals que venien alcohol fora d'hores i que s'aplicaria l'ordenança de convivència per sancionar qui begués al carrer. També es preveia un tancament preventiu, amb antidisturbis dels Mossos, dels tretze escenaris més conflictius. La plaça Espanya no figurava a la llista, ja que no acull programació de la Mercè i, de fet, el govern municipal insisteix en desvincular una cosa de l'altra i defensa que no hi va haver efecte crida des dels encensers de Montjuïc fins al macrobotelló, sinó que eren dinàmiques que funcionaven de manera autònoma. La previsió és que avui el dispositiu policial de la plaça Espanya estigui reforçat.

stats