Societat 18/12/2014

L'advocacia catalana demana una llei de segona oportunitat per reduir desnonaments

Ha proposat al ministre de Justícia, Rafael Catalá, que l'impulsi perquè les persones que acumulen un deute hipotecari o no poden pagar un lloguer "es troben en total desprotecció"

Efe
2 min
Manifestants de la PAH de València davant del domicili on s'havia de produir el desnonament. / ACN

BarcelonaEl Consell de l'Advocacia Catalana ha proposat avui al ministre de Justícia, Rafael Catalá, que impulsi una llei de segona oportunitat per reduir el deute de les persones que no poden fer front a la seva hipoteca o al lloguer del seu habitatge, a fi de frenar els desnonaments. Segons afirma, els espanyols que acumulen un deute hipotecari o per impagament d'un lloguer que no poden assumir es troben "en total desprotecció, ja que a més de ser desnonats el deute els persegueix tota la vida".

Altres països europeus com França, Alemanya, Holanda, Regne Unit o Irlanda han aprovat lleis que regulen el sobreendeutament familiar i que ajudin a evitar aquests casos de desprotecció ciutadana.

La proposta de l'Advocacia Catalana contempla que el banc no es pugui adjudicar per subhasta un immoble per un valor inferior al 80 % del seu preu de taxació, de manera que el deute no superi el 20 % del valor de l'habitatge. També preveu la desjudicialització del procés hipotecari i la regulació d'un procés notarial que permeti al banc oferir la cancel·lació del deute per un import no inferior al 80 % del preu de taxació.

"Pensem que a Espanya convé una llei d'aquestes característiques dirigida a les famílies que, no només han perdut el seu habitatge, sinó que, a més, es troben amb dificultats per poder refer la seva vida com a conseqüència d'un deute que els persegueix", explica el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié.

Una altra de les propostes que l'Advocacia Catalana ha fet arribar al ministre de Justícia és la derogació de la llei 10/2012 de taxes judicials, per eximir-se del seu pagament a les persones físiques i pimes. Pel que fa al recentment aprovat avantprojecte de Llei d'Enjudiciament Criminal, l'Advocacia Catalana ha demanat al ministre que reconsideri els punts que fan referència a la possible intervenció de comunicacions telefòniques sense autorització judicial.

L'Advocacia també sol·licita al ministre que retiri la proposta d'instauració de la pena de presó permanent revisable, per considerar que vulnera les previsions constitucionals de reinserció que han de guiar tota política penitenciària.

stats