Societat 03/09/2014

Nou paquet de mesures per millorar la regulació dels habitatges d’ús turístic

L'Ajuntament vol garantir la convivència als barris i preservar la qualitat de vida dels veïns

Ara
5 min

BarcelonaGarantir la convivència als barris i preservar la qualitat de vida dels veïns i veïnes. Amb aquests objectius, el Govern municipal ha presentat aquest dimecres un nou paquet de mesures per a la millora de la regulació i control dels habitatges d'ús turístic de la ciutat.

Les actuacions s'han donat a conèixer en el marc de la comissió extraordinària conjunta d'Economia, Empresa i Ocupació, i d'Hàbitat Urbà i Medi Ambient.

Durant el debat, la tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha explicat que l'equip de Govern promou a la ciutat un "model de turisme sostenible en els àmbits econòmic, social i mediambiental". Amb aquest objectiu, ja ha desplegat mesures com els plans de turisme de districte per repartir la riquesa del turisme a tot el territori, i ara n'impulsa de noves per "preservar la qualitat del destí turístic de Barcelona".

En aquest sentit, ha subratllat que "cal més autoritat per fer complir les ordenances", per la qual cosa ha refermat la demanda de l'alcalde que la ciutat pugui augmentar els efectius de la Guàrdia Urbana.

Així mateix, ha avançat que l'Ajuntament demanarà a la Generalitat de Catalunya canviar el destí dels fons recaptats per l'impost turístic per destinar-los a compensar els costos derivats de la gestió del turisme.

També ha explicat que "caldrà refundar el consorci públic-privat Turisme de Barcelona cap a una nova eina de gestió del turisme", i, en l'àmbit de la mobilitat, al novembre es reordenaran les parades d'autocars turístics a Ciutat Vella tot eliminant les de la Via Laietana.

El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat les actuacions endegades pel Govern municipal ja al mes d'abril, amb la mesura de govern per regular i ordenar l'oferta d'Habitatges d'Ús Turístic (HUTs) de la ciutat, i ha recordat que s'està elaborant un pla especial que "serà molt restrictiu".

Vives ha anunciat que "es doblarà el cos d'inspectors, passant de 60 a 120 treballadors dedicats a tasques de control i revisió, a la tardor, i es crearà un cos específic d'inspectors d'Habitatges d'Ús Turístic, de la mateixa manera que ja se n'ha creat un per a la inspecció de terrasses a la ciutat".

El tinent d'alcalde també ha dit que es blindaran les noves llicències d'HUTs a la Barceloneta i "no n'hi haurà ni una més", i ha anunciat que s'estendrà al conjunt de la ciutat el telèfon de recepció de trucades de queixa.

"No pot ser que sigui molt senzill tenir una llicència per a un Habitatge d'Ús Turístic i en canvi sigui molt difícil tancar-lo", ha asseverat Vives, que ha avançat que s'exploraran noves mesures dins del límit de la normativa actual, en l'àmbit legislatiu i jurídic.

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha recordat que el govern municipal "està al costat dels veïns, i ho ha estat sempre". També ha volgut expressar la seva "solidaritat i respecte" envers els veïns i les veïnes de la Barceloneta, i envers tots els veïns de Ciutat Vella, i ha assegurat que "només per una única queixa d'un veí que no pot descansar aquest govern es posa a la seva disposició i no n'hem deixat cap sense resposta".

Homs ha recordat que davant del problema de la Barceloneta "des del primer dia s'ha donat un missatge de tolerància zero", i ha recordat les mesures que es van engegar immediatament, entre elles la inspecció que ha donat com a resultat la imposició de 47 ordres de cessament.

La regidora també s'ha referit a la tasca ordinària d'inspecció que a banda de la situació excepcional dels darrers dies, es porta a terme al Districte de Ciutat Vella: "Cap denúncia ha quedat sense resposta", ha dit amb contundència, tot recordant que qualsevol denúncia ciutadana que arriba al Districte, és atesa i contestada.

Detall de les noves mesures

Els eixos d'actuació d'aquestes iniciatives són els següents:

1) Autoritat

- Pla d'inspecció especial que es mantindrà el temps que calgui i s'estendrà en altres barris que tenen concentració i en altres tipus d'allotjaments turístics, com els pisos que funcionen com albergs

- Increment del personal d'inspecció en número i en presència al carrer:

i. Reforç tasques de visualització prèvia

ii. Increment número inspectors: de 60 a 120 inspectors

iii. Inspecció específica pels HUTS, tal com s'ha fet amb les terrasses

- Call center d'atenció de trucades que centrarà la pressió sobre els gestors d'HUTs i incoació exprés d'expedients de disciplina en cas d'incompliment d'obligacions.

- Enduriment del règim de sancions: on hi hagin més de dues denúncies s'obriran expedients de retirada de llicències.

- Millores comunicatives dels efectes i resultats de la inspecció: la inspecció com a eina de comunicació

- Increment de la presència de la Guàrdia Urbana i reforç del seu rol d'intervenció administrativa

- Nova caserna al Passeig Joan de Borbó: nova seu del grup platges i de denúncies

- Reclamar al govern de l'Estat poder augmentar el nombre d'efectius de la Guàrdia Urbana

2) Eficàcia Normativa

- Aprovació del Pla Especial d'HUTs, que en millorarà el control i qualitat:

i. Blinda les zones d'alta densitat i major pressió

ii. Establirà drets i deures de les parts

iii. Rigor en la informació

iv. Revisió de tots els comunicats donats a data d'avui:

a. Telèfon 24h obligatori

b. Dades del titular: discriminació entre dades de particulars i empreses

v. En cas d'incompliment reiterat, sanció i possible retirada de llicència

- Explorar noves mesures dins dels límits de la normativa actual

- Modificacions normatives amb la Generalitat i l'Estat

3) Eficàcia sancionadora en l'àmbit del civisme

- Incrementar la pressió davant la il·legalitat o l'incivisme de:

i. El turista

ii. El propietari de l'habitatge d'ús turístic

iii. L'operador

iv. El comercialitzador

4) Complicitat amb el sector per preservar qualitat de l'oferta:

- Millores en la gestió web:

i. Diferenciació clara de l'oferta turística a la web

ii. Exigència del número de llicència en comercialització

iii. Informació clara sobre la ubicació

iv. Inclusió de drets i deures de l'usuari en la documentació

- Persecució conjunta de la il·legalitat:

i. Exclusió del gremi

ii. Eliminació de l'oferta il·legal

- Exigir a les grans plataformes comercialitzadores que treguin de la seva pàgina web tota aquella oferta d'HUT que no tingui el número de registre corresponent

- Tríptic cívic distribuït per Turisme de Barcelona

- Refundar l'ens públic-privat Turisme de Barcelona com a nova eina de promoció i gestió de turisme i ciutat

5) Habitatge

- Reforç de l'operació de compra d'habitatge arran de l'operació BAMSA per destinar pisos a lloguer assequible en zones més afectades per HUTs a fi de preservar l'equilibri i la convivència veïnal

6) Més recursos econòmics per destinar a compensar els efectes de turisme (neteja, seguretat, inspecció....) i promoure habitatge

- Instar a la modificació de la llei de l'impost turístic de la Generalitat per poder destinar recursos no només a promoció turística sinó també a compensar els costos derivats de la gestió del turisme

7) Urbanisme i mobilitat

- Modificació del Pla General Metropolità i Pla Especial de Reforma Interior de la Barceloneta per protegir el teixit històric urbà i l'estil de vida propi del barri

- Reordenació de les parades d'autocars turístics a Ciutat Vella eliminant les de Via Laietana.

stats