Societat 29/11/2013

L'Audiència de València acorda la immediata posada en llibertat de Miquel Ricart, l'assassí d'Alcàsser

Tot just el mes de gener passat se li va aplicar la doctrina Parot, i no hauria d'haver sortit de la presó fins al 2023

Efe
2 min

ValènciaL'Audiència de València ha declarat que l'únic condemnat pel triple crim d'Alcàsser, Miquel Ricart, ja ha complert totes les penes imposades i acorda la seva immediata posada en llibertat. Aquesta és una altra decisió presa després que el Tribunal d'Estrasburg anul·lés l'aplicació de la doctrina Parot.

La seva resolució no és ferma i es pot presentar recurs de súplica en el termini de tres dies.

El Tribunal Suprem havia confirmat el gener d'aquest any la decisió de l'Audiència de València que Ricart sortís de la presó el 19 de gener del 2023 per aplicació de la doctrina.

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha informat que la sala desestima les peticions que demanaven el manteniment de la doctrina Parot a Ricart –que complia condemna de 170 anys a la presó d'Herrera de la Mancha–, realitzades per part de la representació processal de Rosa Folch, mare d'una de les nenes assassinades, l'Associació Clara Campoamor i l'Advocacia de l'Estat.

L'Associació Clara Campoamor, personada en el cas Alcàsser com a acusació popular, ha assegurat que aprofitarà "qualsevol escletxa" per recórrer la decisió de l'Audiència de València que Miquel Ricart surti immediatament de la presó.

"Amb la llei a la mà, l'associació ha demostrat que (Ricart) no mereixia l'excarceració, i també ho ha dit l'advocat de l'Estat i el ministre de Justícia", ha assegurat Blanca Estrella, presidenta de l'associació.

El perfil de Miquel Ricart

Miquel Ricart, l'únic condemnat pel crim d'Alcàsser i titllat d'agressiu, antisocial i narcisista, es va desdir durant el judici de la seva primera inculpació en uns fets pels quals encara s'està buscant el seu amic Antonio Anglés.

Ricart va ser condemnat a 170 anys de presó pel rapte, violació i assassinat de Míriam, Toñi i Desirée, el 1993.

La seva vida està marcada per una falta d'afectes familiars des de la infància. Va perdre la seva mare quan tenia uns 4 anys i va tenir una mala relació amb el seu pare que ha repercutit en el seu caràcter, segons un dels informes psicològics que li van ser realitzats.

També va influir en la seva vida un canvi de centre escolar (del col·legi Joan Bosco a la Universitat de Xest), l'abandonament d'aquest centre en perdre una beca pel seu baix rendiment, i la sortida de la llar familiar als 18 anys.

Va ser consumidor habitual d'heroïna, encara que assegurava no tenir-ne dependència, però en la seva personalitat es fa palesa la tendència a mentir i el narcisisme. Tot i que no tenia cap trastorn mental de tipus psicòtic, sí que ratllava el límit de la psicopatia.

Ricart, que té un coeficient intel·lectual normal, era ebenista de professió, encara que va treballar en tot el que va tenir oportunitat, i va residir un temps a casa d'Antonio Anglés, el suposat autor material dels assassinats, encara desaparegut.

stats