UNIVERSITATS
Societat 19/09/2012

L'eliminació de les eleccions a rector aixeca l'oposició d'estudiants i sindicats

Estudiants, sindicats, ICV, EUiA i representants d'universitats com la UPC s'oposen al fet que un patronat esculli els rectors. Algunes de les seves esmenes modificaran la proposta, però no substancialment.

Sònia Sánchez
2 min
UN CURS CONVULS  La pujada de preus i les retallades han generat protestes de sindicats i estudiants.  Ara també rebutgen els canvis  en la governança.

BARCELONA.Els representants dels estudiants, UGT, CCOO, ICV i EUiA van fer sentir ahir la seva veu discordant amb la proposta de reforma universitària que planteja, entre altres coses, eliminar les eleccions a rector perquè sigui nomenat per un patronat. La comissió de la governança, integrada per representants de totes les universitats catalanes, partits polítics i sindicats, va debatre ahir aquest text, elaborat per encàrrec del Govern.

El debat d'ahir en el si de la comissió servirà per modificar alguns punts de la proposta inicial, "eliminant concrecions i tractant de reforçar la participació" de la societat civil -diluïda dins el nou patronat-, va explicar la representant de la ponència redactora Gemma Rauret (UB). L'eliminació de l'actual consell social i la composició del nou patronat va ser el punt més debatut a la reunió, durament criticat fins i tot des d'alguna universitat com la UPC. Amb tot, Rauret va advertir que els canvis en el text no seran substancials i que la majoria de posicions divergents, recollides per escrit, seran entregades al Govern de manera annexa al text de la ponència.

La representant del Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), Gemma Espigares, es va queixar que el document no reculli cap mena de participació dels alumnes en la presa de decisions de la universitat i va expressar la seva oposició a acabar amb les eleccions al rectorat. "Podem discutir si el rector pot ser algú de fora de la universitat, però en tot cas ha de ser escollit des de dins", per tota la comunitat del centre, diu Espigares.

Però els estudiants no van ser els únics a fer oposició. El portaveu de CCOO a la comissió, Josep Ferrer, va advertir que un rector elegit per un patronat és "poc democràtic i ineficaç" i va alertar que fusionar el consell de govern i el consell social seria "un error històric" perquè "qui pren les decisions no pot ser qui les controli". El representant d'UGT, Ramon Sans, va presentar una bateria d'esmenes en què remarca que "el principal problema de les universitats catalanes no és el sistema de govern". "La universitat té problemes molt més importants que l'elecció del rector, com l'ineficient control de les despeses i el dèficit d'alguns centres", diu Sans. El representant d'ICV, Eusebi Jarauta, també va expressar el seu "rebuig als elements ideològics" del text de la ponència i el seu "radical desacord" amb el sistema de govern universitari que planteja. Ecosocialistes, EUiA, UGT i CCOO intentaran consensuar una declaració conjunta de rebuig.

Des del PSC, Marina Geli va explicar que no presentaran esmena a la totalitat, tot i que confien poder-ne modificar alguns punts. Els socialistes no es tanquen a canviar el sistema d'elecció dels rectors, però no estan d'acord amb la composició proposada pel patronat, perquè consideren que "polititza" el govern de les universitats.

stats