Societat 04/05/2015

L'esport, una via per deixar enrere les addiccions

L’Associació Sport2live ajuda les persones que han tingut problemes tòxics de tot tipus

Ara
2 min

BarcelonaL’Associació Sport2live ajuda, mitjançant l’esport, les persones que han tingut problemes d’addiccions. Entrenen quatre dies per setmana en les modalitats de cursa, bicicleta i natació.

Aquesta associació sense ànim de lucre va néixer el setembre del 2013 gràcies a Eduardo Torras, l’actual president de l’entitat. “Sport2live neix de la meva experiència. Durant 15 anys de la meva vida vaig tenir problemes tòxics. Vam començar amb un usuari i ara ja en tenim vint-i-un”, explica Torras.

El naixement de l’associació, però, no hauria estat possible sense la tasca del Miquel Cirera, llicenciat en Ciències de l’Educació Física i l’Esport, que va ajudar l’Eduardo a posar en marxa l’entitat.

Els entrenaments, que tenen lloc al recinte esportiu Esports UB quatre dies per setmana, consisteixen en les disciplines d’un triatló: cursa, bicicleta i natació. Els dissabtes es fan sortides corrent o en bici per Collserola. A més, tots els entrenaments estan adaptats a cada usuari. De fet, es programen els tres primers mesos per guanyar un nivell mínim de condició física i després es fixen objectius que n’augmenten la dificultat progressivament. El repte final és que tots els usuaris participin en un triatló.

“He arribat aquí després de diversos ingressos d’urgències per sobredosi d’ansiolítics, alcohol i cocaïna. Sports2live és fantàstic perquè el que abans eren amics del bar ara són amics sans que fan esport. Saber i poder esforçar-te una miqueta més quan sembla que ja no pots t’ajuda en altres aspectes de la vida”, explica la Júlia Yacar, membre de l’associació.

La teràpia, imprescindible

Tots els usuaris d’Sport2live han d’estar rebent tractament terapèutic. De fet, des de l’associació estan en contacte permanent amb els terapeutes dels Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) dels usuaris, per tal de facilitar tot el procés de superació de l’addicció. A més, des de l’entitat envien informes per valorar el compromís de cada persona envers el procés de recuperació.

Premi Emprenedoria Social de La Caixa

D’entre més de 200 propostes, l’Obra Social La Caixa n’ha premiat 20, entre les quals es troba Sport2live. A més d’una dotació econòmica de 25.000 euros, el premi ha suposat per a l’entitat un reconeixement que els aporta més il·lusió i ganes de seguir desenvolupant aquesta gran tasca.

stats