Societat 26/05/2018

L'expectació desborda el nou Mercat de Sant Antoni

En quatre dies, més de 250.000 persones ja han visitat el recinte

Maria Ortega
2 min
La festa a l'entorn del mercat /MANOLO GARCIA

BarcelonaPassadissos per on es fa impossible avançar, paradistes afònics i molta festa dins i fora del recinte. L’expectació ha desbordat el nou Mercat de Sant Antoni, que aquest dissabte celebrava el primer dels dos dies previstos de festa d'inauguració amb diferents actuacions, tallers i activitats per als més petits. Només dissabte va congregar més de 100.000 persones –més gent, per exemple, que la que va assistir a l'últim Piromusical de la Mercè–. Després de gairebé nou anys d'obres, la curiositat per veure el nou recinte és màxima. Molts veïns ja van prendre el mercat el primer dia de funcionament, dimecres, quan hi van passar 60.000 persones. Avui la xifra total de visitants en quatre dies ja ha superat els 250.000. "Aquest ritme no el podem mantenir. Això és espectacular", explicava un peixater, atabalat, mentre atenia la munió de persones que feien cua al seu taulell.

Dissabte va ser el primer dia que es programaven activitats en un dels espais estrella del nou mercat: el fossat medieval recuperat, que dona accés als establiments comercials de la planta -1. Diumenge va ser el dia d'una altra estrena important, la del mercat dominical. Així ja estan en funcionament els tres mercats que coincideixen a Sant Antoni: el del fresc, els encants i el de llibres.

La processó de protesta dels veïns/ MANOLO GARCÍA

La dicotomia que viu el barri amb l'estrena del mercat i de la superilla, que suposen al mateix temps millores per als veïns i una amenaça per l'efecte que pot tenir en els preus de l'habitatge i l'atracció de turistes, ha quedat clara en la processó organitzada des de Fem Sant Antoni per reivindicar que el mercat sigui "veïnal i popular". Estan en alerta perquè "l'especulació immobiliària i el turisme massiu" no els acabin expulsant del barri.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha visitat els actes festius, ha deixat clar que el seu equip comparteix la preocupació per garantir que el mercat manté el seu caràcter de barri i ha reiterat la necessitat d'aconseguir al Congrés una regulació del preu dels lloguers per frenar l'expulsió dels veïns. Colau ha remarcat, també, que la gran expectativa generada entre els veïns demostra que el mercat "no ha perdut ni una mica de la seva ànima de mercat de barri".

També les famílies de l'Esquerra de l'Eixample que s'han quedat sense plaça en una escola pública de la zona –una seixantena, asseguren– s'han concentrat a les portes del mercat per exigir a les administracions que creïn un nou centre per al curs 2019-20. Reivindiquen la necessitat de crear urgentment "més escola pública de qualitat".

stats