Societat 25/11/2014

De multes de "només" 600 euros per un 'botellón' a la llibertat de jugar a tot arreu: 5 canvis del Congrés a la llei de seguretat ciutadana

La comissió d'Interior ha aprovat el projecte de llei, que l'oposició promet recórrer i derogar si el PP perd la majoria absoluta

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Protesta d'Amnistia Internacional en contra de la llei Fernández Díaz a prop del Congrés. ÁNGEL GONZALO

MadridEl Congrés enfila ja la recta final per aprovar el projecte de llei de seguretat ciutadana, la mesura estrella del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, criticada tant des de l'oposició com per ONG, que consideren que es tracta d'una amenaça als "drets fonamentals". Per 23 vots a favor i 16 en contra, la comissió d'Interior de la cambra baixa ha donat llum verda a la l'anomenada també "llei mordassa". Tots els portaveus de l'oposició han manifestat aquest dimarts la seva voluntat de derogar el projecte si arriben al govern i de recorre-la al Tribunal Constitucional quan finalment hagi acabat tots els tràmits parlamentàries.

La llei sortirà finalment del Congrés amb canvis significatius des de l'aprovació de l'avantprojecte de llei en consell de ministres. I és que més de la meitat de les faltes incloses en la legislació han estat retocades des del seu primer esborrany. Desapareixen algunes de les més polèmiques com les que es multava per "ultratges a Espanya" o bé si es participava en manifestacions amb la cara tapada, però continuen vigents també mesures com l'aval a la policia perquè pugui retenir una persona fins a sis hores en una comissaria per identificar-la.

Un total de 33 de les 58 infraccions incloses en l'avantprojecte de llei han estat modificades (14) o directament eliminades (19). Però les multes per sanció administrativa per participar en manifestacions continuen anant des dels 100 euros fins als 600.000 euros. En l'esborrany aprovat aquest dimarts hi consten finalment 45 infraccions.

Des del PSOE, s'ha denunciat que la llei Fernández Díaz evidencia que, per al govern de Mariano Rajoy, "els poders legislatiu i judicial sobren", perquè el PP ha desobeït tant la majoria d'esmenes del Congrés com també les crítiques dels jutges, "de qui no es fien". "És una llei per a la tranquil·litat del govern [central] i la intranquil·litat de la immensa majoria dels ciutadans", ha dit el portaveu socialista d'Interior Antionio Trevín.

El portaveu d'Esquerra Plural a la comissió, Ricardo Sixto, ha titllat la llei de "cant al despropòsit judicial" i ha acusat el PP de voler crear un "codi penal paral·lel amb al voluntat de sancionar els manifestats".

El projecte de llei, però, després d'escoltar el CGPJ -un òrgan merament consultiu- i de més d'un mes de ponència entre els diferents grups al Congrés incorpora diferents canvis. En recollim cinc de claus:

1.- Fer un 'botellón': d'infracció greu a lleu

Beure de forma massiva en un espai públic, d'acord amb el projecte de llei de Fernández Díaz, era considerat una falta greu amb una multa de fins a 30.000 euros. Ara passa a convertir-se en una infracció lleu amb una multa de fins a 600 euros. També passa dels 30.000 als 600 euros de sanció deixar que campin a la seva sort animals "ferotges" o bé s'abandoni animals "quan pot perillar la seva vida".

2.- Jugar en un espai públic no serà sancionat

Finalment no es considerarà infracció -en el projecte de llei figurava a la llista de sancions lleus- la pràctica de jocs o activitats esportives en espais públics no habilitats tant per al joc com per a l'esport. El ministeri de l'Interior argumentava que calia regular-ho perquè existia un risc que s'ocasionessin danys a les persones o bé a l'entorn.

3.- Catalunya i el País Basc mantenen les competències

Tant els Mossos d'Esquadra com l'Ertzaintza, la policia basca, mantindran competència absoluta per fer complir la nova llei. I és que fins ara en el projecte s'atorgava a les delegacions del govern a Catalunya i el País Basc aquest poder. "Hem salvat els mobles en el tema competencial", ha valorat el portaveu d'Interior de CiU al Congrés, el diputat Feliu Guillaumes. El PSOE ha criticat que, aprovant les esmenes presentades pel PNB i CiU, el PP permetrà que es "creïn règims d'intensitat diferent de la llei, és a dir, disfuncions". "Una mateixa conducta podrà ser perseguida a Madrid o Càceres i no a Lleida o Àlaba", ha dit Trevín.

4.- Persecució del 'top manta'

A petició de CiU, el PP ha decidit afegir una nova infracció relativa a perseguir el 'top manta'. Seran així multats amb fins a 600 euros els que ocupin la via pública "per a la venda ambulant no autoritzada". CiU, però, havia proposat que la multa fos de fins a 30.000 euros.

5.- Adéu a la infracció per "ofenses o ultratges a Espanya"

En el projecte de llei estava tipificat com a falta greu, amb multa de fins a 30.000 euros, la infracció per "ofenses o ultratges a Espanya", com l'ús de banderes o pancartes en una manifestació que insultessin institucions de l'Estat.

stats