LLEI WERT
Societat 21/08/2014

Ensenyament no aplicarà la FP Bàsica el curs que ve tot i la decisió del Suprem

El Suprem rebutja els recursos de Catalunya i Andalusia per ajornar l'aplicació de la llei Wert. La Generalitat demanava la suspensió cautelar de la implantació del decret sobre la FP bàsica

Acn / E. Escriche
2 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat els recursos interposats per la Generalitat de Catalunya i per la Junta d'Andalusia contra els decrets de primària i de formació professional bàsica que preveuen el desenvolupament de la llei Wert a partir del curs que ve. Tant l'executiu català com l'andalús sol·licitaven la suspensió cautelar per a la implantació del decret 127/2014 sobre FP bàsica. La Junta va interposar també un recurs contra el decret 126/2014 en què demanava la paralització del decret de primària. El TS ha tombat els tres recursos formulats per ambdues administracions i al·lega en la interlocutòria que no es troba dins les seves competències.

Les tres interlocutòries del TS denegant la suspensió dels decrets de FP bàsica i de Primària sol·licitada, a les quals ha tingut accés l'ACN, van ser dictades per la secció quarta de la sala contenciosa administrativa el passat mes de juliol.

El recurs interposat per la Generalitat de Catalunya demanava com a mesura cautelar la suspensió del decret 127/2014 que regula alguns aspectes de la Formació Professional Bàsica. Entre altres coses, el reial decret aprova catorze títols professionals bàsics, fixa els currículums i modifica l'expedició de títols. L'executiu català va al·legar diversos "vicis que podrien determinar la nul·litat" d'aquesta norma aprovada pel govern espanyol, segons l'escrit del TS.

En la seva interlocutòria, el Suprem respon que accedir a la petició de la Generalitat significaria "anticipar el judici de fons de la qüestió", que es troba en vies de resolució al Tribunal Constitucional. A més, afegeix que la suspensió suposaria la "inaplicació d'una norma en rang de llei", un extrem que "queda fora de la potestat d'aquesta sala", subratlla. En aquests mateixos termes, la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TS resol el recurs interposat per la Junta d'Andalusia contra el decret de Formació Professional Bàsica.

A més, l'executiu andalús va sol·licitar també la suspensió cautelar del decret 126/2014 sobre educació primària al·legant "un escàs marge de temps entre la seva aprovació i la pretesa posada en funcionament". En el seu escrit de resposta, el Suprem també diu que acceptar la suspensió cautelar d'aquest decret "implicaria una resolució definitiva del procés" però afegeix que l'acceptació de la petició de la Junta implica "una pertorbació de l'interès general de superior entitat al generat a l'administració".

La FP bàsica no s'aplicarà a Catalunya

Tot i la decisió del TS, portaveus del departament d'Ensenyament han assegurat aquest dijous que de cara el curs que ve els centres escolars aplicaran el "model propi" de FP català. Es tracta dels nous Programes Postobligatoris per a la Formació i la Inserció que es van publicar el DOGC el maig passat. Aquests programes substituiran els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) que es duien a terme fins al curs passat. Ensenyament recorda que la FP Bàsica que preveu la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce), la coneguda com a llei Wert, no s'ha d'aplicar obligatòriament. Són els centres els que escullen si és necessària o no desenvolupar-la, ja que va dirigida a alumnes de tercer i quart d'ESO que tenen dificultats amb els estudis.

stats