Societat 13/11/2013

El català supera els 10 milions de parlants

L'informe sobre la situació de la llengua encarregat per Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua evidencia que l'ús del català avança "malgrat l'entorn sociopolític advers"

Ara
2 min
Acte de presentació de l'informe sobre l'ús de la llengua./ ARA

BarcelonaLa llengua catalana va superar la xifra dels deu milions de parlants l'any 2012, segons l''Informe sobre la situació de la llengua catalana', elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l'IEC, per encàrrec d'Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua, que ha estat presentat aquest dimecres al Centre Cultural el Born de Barcelona. La xifra suposa un 72,4% de la població de la comunitat lingüística de parla catalana.

L'informe destaca també que 12,8 milions de persones (91,7%) declaren entendre la llengua catalana i que 7,3 milions (52,6%) afirmen que la saben escriure. Tot i això, segons l'informe, es mantenen profunds desequilibris territorials accentuats per les ofensives polítiques contràries al català.

Context sociopolític advers

L'informe conclou que els territoris de llengua catalana avancen en el camí cap a la normalitat lingüística, tot i el context sociopolític advers i la incertesa que ha generat la judicialització permanent del seu estatus.

Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, ha remarcat durant la presentació de l'informe que els punts negatius reflectits al text "són conseqüència d'una política obsessiva contra el català", allunyada de les necessitats reals. Casals ha posat com a exemple el tancament de Canal 9.

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, ha destacat que "posa de manifest un cop més l'anomalia lingüística que pateix la llengua catalana", un cas únic a la Unió Europea. Escuder ha fet èmfasi en la falta de reconeixement i la persecució amb lleis com la del ministre Wert, que ataca la immersió a les escoles, el decret de trilingüisme a les Illes i el LAPAO a la Franja.

El català a Europa

L'informe també recull que el català ocuparia el setzè lloc en nombre de parlants a la Unió Europea. I la setena posició entre els que la tenen com a segona o tercera llengua, segons l'Eurobaròmetre 2012.

A escala mundial, el català és la dinovena llengua per nombre d'usuaris a la xarxa social Twitter.

stats