Abusos a menors
Societat 20/09/2022

En llibertat un professor de l'antic Maristes de Sabadell detingut per agressions sexuals

El docent, que ha estat apartat del centre, va començar a parlar amb la noia quan tenia 13 anys i un any després va abusar d'ella per primera vegada

3 min
Foto d'arxiu de l'edifici on estava l'escola dels Maristes, a Sabadell.

BarcelonaTenia 13 anys i el dia de Sant Jordi el seu professor d’educació física, de 40 anys, va regalar-li un llibre amb una dedicatòria on li deia "tresoret" i li donava les gràcies per "l’experiència" que estaven "vivint i compartint", i per donar-li "tant en tan poc temps". El llibre que li va regalar era Posdata: te amo de Cecelia Ahern. Feia uns mesos que havien començat a veure’s a soles, a vegades fora del centre però sobretot en espais "que es podien tancar amb clau" del mateix col·legi, l’antic Maristes de Sabadell, ara Mare de Déu de la Salut, on l'home encara treballava. Quan ella feia 1r d’ESO ell va dir-li de quedar. "Tu el que vols és una abraçada", li repetia el professor, i la feia asseure a la falda mentre parlaven. Aquestes trobades van durar un any i mig, fins al març del 2008, quan ella tenia 14 anys, i ell va fer-li un petó a dins del vestidor de noies. A partir de llavors les trobades es van anar repetint, tant en vestidors com en lavabos, i les converses van derivar en agressions sexuals. Quan el docent no tenia la família a casa, la citava allà.

Quan ella tenia 15 anys ell va demanar-li que esborrés totes les converses que havien mantingut. Hi havia hagut una queixa d’una família que tenia una filla més petita i els pares s'havien adonat que la nena mantenia converses telefòniques amb el docent. En realitat, la família ho va denunciar als Mossos, però el cas es va arxivar. Les trobades entre el professor d’educació física –que també feia d’entrenador al Club Esportiu Sant Nicolau, a Sabadell mateix– i l'alumna es van allargar durant anys, també quan ella va canviar de centre per estudiar el batxillerat. De fet, l’última vegada que es van veure va ser el 2017. La noia, però, feia molt temps que tenia atacs de nervis i ansietat, tenia la sensació de viure "una doble vida" i que no podia explicar-ho a ningú ni sortir d’aquella dinàmica que havia establert amb el seu professor, que pràcticament li triplicava d’edat. La situació va anar a més, va tenir atacs de pànic i, als 21 anys, va començar tractament psicològic. Això la va ajudar a prendre consciència del que havia patit des dels 13 anys. Va poder-ne parlar amb els seus i finalment va atrevir-se a fer un pas endavant i denunciar-ho als Mossos d’Esquadra. Ho va fer l'11 de juliol passat, en una declaració en què reconeixia que de jove s’havia enamorat d’ell i havia sigut "manipulada". De fet, amb el pas del temps va constatar que ell l’havia aïllat i apartat de tot el seu entorn. La noia sempre havia cregut que hi podia haver altres víctimes i li preocupava el fet que ell un dia li havia posat imatges de pornografia on apareixien persones molt joves.

Dos testimonis

Aquest dimarts tots dos han declarat al jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell. A ell el van detenir dilluns a la nit i després de la declaració davant del jutge l’han deixat en llibertat. Ni l’acusació ni la Fiscalia –absent a la cita davant del magistrat– han demanat mesures contra l’home, que ara té 55 anys. "Va arribar un moment que ella va entendre que el que havia viscut no era normal, que era víctima d’un abús, d’una agressió sexual continuada en el temps, perquè va durar molts anys i va començar quan era menor i sentia admiració per ell", explica l’advocada de la noia, Miona Roig Esteban, del despatx Carla Vall. També han aportat el seu testimoni dues noies, exalumnes del centre, que han constatat la relació "estranya" entre professor i alumna, i que se’ls veia moltes vegades junts. Una de les dues noies que ha declarat va rebre missatges d’ell.

Al centre la notícia els ha agafat per sorpresa. Dilluns hi van acudir els Mossos d’Esquadra per endur-se el docent, però no els van comunicar el motiu de la detenció. Aquest dimarts, en canvi, el cos policial els ha traslladat la motivació de la investigació sobre el professor d'educació física. L'escola Mare de Déu de la Salut, que forma part de la Fundació Escola i Vida, ha emès un comunicat després d'assabentar-se del cas que afecta el seu professor. El docent ha estat "apartat automàticament" de la docència, mentre que el centre ha assegurat que actualment compleix "els protocols de prevenció d'abusos a menors i persones vulnerables". "El centre deplora les actituds de persones que presumptament s’aprofiten del seu càrrec", afegeix el comunicat.

Investigació

Si coneixes cap història o tens alguna informació sobre aquest cas o un altre, la pots fer arribar a l’equip d’investigació del diari aquí.

stats