Societat 22/12/2019

Catalunya s'endú 450 milions de la Loteria de Nadal

La grossa, el 26.590, cau per primera vegada a la demarcació de Tarragona

Laia Vicens / Natàlia Vila / Pau Esparch / Maria Garcia
5 min
L'administració de la Rambla Guipúscoa, ha venut 5 sèries del número premiat

BarcelonaFeia gairebé una dècada que Catalunya no era tan afortunada en el sorteig de la Loteria de Nadal. Després d'anys de rebre no més de 50 milions, Catalunya s'ha convertit aquest 22 de desembre en un dels territoris triomfadors de la rifa, arreplegant uns 450 milions d'euros, entre ells el primer gran premi, que ha caigut a Salou i Barcelona. No havia passat ni un quart d'hora de sorteig quan, a les 9.19 h, els nens de Sant Ildefons han cantat el 26.590, que ha deixat 388 milions d'euros en terres catalanes, repartint 400.000 euros per dècim (4 milions per sèrie). Cal remuntar-se al 2010 per trobar una rifa tan generosa amb Catalunya: aquell any, la grossa va deixar 414 milions d'euros entre tres administracions de Pallejà, Cerdanyola i Barcelona.

El focus de la notícia s'ha situat de seguida a l'administració 1 de Salou, que havia venut 90 sèries de la grossa –és la que més sèries ha venut d'aquest número–, és a dir, 360 milions d'euros. Deu de les sèries es van repartir per finestreta, però la immensa majoria (fins a 80 sèries) estaven reservades pel centre aragonès El Cachirulo de Reus, que ha repartit fins a 320 milions d'euros en participacions. La propietària de l'administració de loteria de Salou, Núria Montero, s'ha mostrat "contenta" per haver donat per primera vegada un primer premi a Tarragona.

A Barcelona, l'administració de la Rambla Guipúscoa, a la Verneda, ha venut 5 sèries del número premiat. Laura Puentes, la propietària de l'administració de loteria, estava dormint quan ha començat el sorteig perquè ahir va ser "un dia llarg", i el seu marit, Pablo Mongil, diu que, quan s'ha adonat que havien venut la grossa, "no sabia com fer-ho per despertar-la i que no li agafés un atac de cor". És el tercer Nadal que Puentes regenta l'administració de loteria de la Rambla Guipúscoa i espera celebrar-ho amb els clients habituals, els veïns i la família. El número es va vendre per finestreta i potser algun dècim per internet, però encara no ha arribat cap dels afortunats per celebrar-ho.

Joan Antonio Pulido celebra amb la seva família i amics a l'administració número 2 de Súria haver repartit 8 milions d'euros del primer premi de la Grossa de Nadal

A Súria, al Bages, també s'han venut dues sèries, és a dir, 8 milions d'euros, de la grossa. Segons ha explicat a Efe el propietari de l'administració, Joan Antoni Pulido, tots els dècims s'han venut per finestreta. "És un número que s'ha venut molt bé", ha dit, i ha celebrat que hagi tocat "a gent treballadora i obrera a qui li anirà molt bé".

Es dona el cas que aquest any les vendes de loteria a Catalunya han pujat un 1,37% i se situen als 48,50 euros de despesa per habitant després de dos anys de tendència a la baixa. En total, els catalans han gastat 368.586.320 euros en loteria aquest any.

Fins a 160 milions ha deixat el 26.590 al sud del País Valencià. S'han venut 40 sèries repartides en administracions de loteria d'Alcoi, Sant Vicent del Raspeig i Moraira. La més afortunada ha estat l'administració de loteria número 1 de Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), on s'han venut 19 sèries, és a dir, 76 milions d'euros. Menys generosa ha estat la grossa a l'administració número 2 d'aquesta població costanera, on s'ha repartit una sèrie, amb un premi de 4 milions d'euros. Per la seva banda, a Alcoi (Alcoià) s'han venut 60 milions repartits en 15 sèries. Finalment, a Moraira (Marina Baixa) l'administració el Fortí de la Sort ha venut en finestreta cinc sèries del número guanyador, cosa que suposa 20 milions d'euros. Aquesta administració, que està oberta des del 1987, va repartir l'any passat un quart premi, i fa dos anys un altre quart premi, segons ha explicat a l'agència Efe una de les seves treballadores. Dani Martín / València

El segon premi esquitxa Montgat i Sort

El segon premi, el 10.989, ha caigut molt repartit –sobretot a Madrid, on s'han venut 104 sèries– i ha esquitxat Catalunya amb dues sèries venudes a Montgat i a Sort. Això suposa repartir 2,5 milions d'euros si s'han venut tots els dècims. Aquest premi comporta 6.250 euros per cada euro jugat.

El 00750, el tercer premi, cap a Mollerussa i Ripoll

El tercer premi, el 00750, premiat amb 500.000 euros cada sèrie –50.000 euros el dècim–, ha caigut força repartit però ha donat fortuna a Catalunya. Sobretot a Mollerussa, on s'han venut 36 sèries (18 milions), i a Ripoll, on s'han repartit 33 sèries (16,5 milions d'euros). El propietari de l'estanc de Mollerussa on s'ha venut el número premiat ha explicat que no coneix l'home que va demanar 36 sèries del 00750. "Em va dir que si sortia aquest número la família estaria contenta", ha dit, i ha confessat que li va estranyar que només una persona demanés tantes butlletes del mateix número. Aquest home premiat hauria guanyat 18 milions d'euros.

A Ripoll, les 33 sèries que s'han venut del tercer premi ho han estat des de la finestreta de l'administració de loteria El Trèbol. El fill dels propietaris, Marc Rosa, ha explicat que hi ha clients que sempre juguen aquest número, el 00750, i que un d'ells li ha promès que el compartirà: "Ha vingut aquest matí perquè tenia el seu dècim aquí guardat, i ja ens ha dit que triem un viatge que ens convida a mi i a la meva dona", ha explicat encara amb els ulls oberts i sense veu de tan atendre trucades i felicitacions. Aquesta és la quarta vegada que l'administració El Trèbol de Ripoll reparteix un premi de la Loteria de Nadal en els seus més de 40 anys d'història: el 2001 també van repartir el tercer premi, el 2011 un cinquè i el 2012 un quart premi sencer.

L'administració de la Rambla Guipúscoa, ha venut 5 sèries del número premiat

Més de 3 milions del quart premi es queden a Badalona

El 41.710, un dels quarts premis de la rifa de Nadal, ha deixat 3,4 milions a Badalona, on se n'han venut 17 sèries que donen 1.000 euros per cada euro apostat. També se n'havien venut tres a Barcelona, en dues administracions diferents.

El segon quart premi, que ha estat l'últim gran premi en sortir, ha estat el 49.797. Trenta sèries s'han venut a Abrera (6 milions d'euros) i una sèrie a Tortosa.

Els cinquens premis també reguen Catalunya

Els cinquens premis es doten amb 60.000 euros cada sèrie (6.000 euros per dècim, és a dir, 300 euros per cada euro apostat). Les 170 sèries del 23.059 s'han venut íntegrament a Palamós, on han caigut 10,2 milions d'euros. El propietari de l'administració, Lluís Espadale, ha celebrat el premi i ha indicat que el número premiat és conegut popularment a Palamós com el número d'El Dòlar: "El Dòlar era un antic bar de Palamós, molt popular, i durant molts anys va vendre aquest número i era un dels que sempre s'han jugat al poble". Els dècims premiats s'han venut des de la llibreria Dalmau de Sant Antoni de Calonge, des del bar Bon Cremat de Palamós i per la finestreta de l'administració situada al carrer Dídac Garrell i Tauler.

El 66.212, molt repartit, també ha portat sort a Catalunya, on s'han venut 45 sèries a Santa Coloma de Gramenet (2,7 milions d'euros), i també esquitxa amb alguns dècims Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Barcelona o Cardedeu, entre altres. El 74.460, també molt repartit, ha tocat sobretot a Vigo i Alcalá de Guadaíra (Sevilla), i també s'ha venut una sèrie a Castelldefels i sis dècims s'han distribuït des de l'Hospitalet. El 6.293 ha portat sort a moltíssimes localitats, entre les quals Barcelona, on s'han venut vuit dècims en dues administracions, així com a Reus, Manlleu, Sant Boi, i un a Girona i Puigcerdà. El 81.610 s'ha venut a Crevillent (Baix Vinalopó) i Guardamar del Segura (Baix Segura) i a Águilas (Múrcia), per bé que un pessic d'una sèrie s'ha venut també a Sort. El 75.206 s'ha venut íntegrament a Sòria i el 54.527 ha caigut sencer a Segòvia. El 69.823 ha regat Bilbao, Coria del Río (Sevilla) i Torrox (Màlaga).

Els premis superiors a 20.000 euros pagaran impostos

Tots els premis organitzats per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE) –inclòs el sorteig especial de Nadal que se celebra avui– que superin els 20.000 euros estan subjectes al pagament d'un gravamen especial. Aquest impost s'aplicarà en forma de retenció, és a dir, que la mateixa SELAE restarà del premi el gravamen corresponent en el moment del pagament, de manera que els guanyadors no hauran de fer cap tràmit addicional.

D'acord amb la normativa actual, estan exempts del gravamen especial de loteries tots els premis inferiors a 20.000 euros, mentre que els que superen aquest import, a més d'identificar el guanyador, han de tributar amb un tipus del 20% la part que excedeix aquesta xifra. Per exemple, si es guanya el primer premi de la Loteria de Nadal, dotat amb 400.000 euros, queden exempts els primers 20.000 euros i es tributa pels 380.000 restants, de manera que Hisenda es queda amb 76.000 euros i el guanyador amb 324.000 euros.

stats