Societat 20/01/2016

Cop al tràfic d’una droga rara i excessiva: la metamfetamina

La investigació dels Mossos i la Guàrdia Urbana va començar el 2014 i en total s'han fet 28 detencions i s'ha confiscat droga per valor de dos milions d'euros

Efe
2 min
Agents dels Mossos d'Esquadra s'emporten un detingut al carrer del Carme de Barcelona en la segona fase d'una operació contra el tràfic de drogues / ACN

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han culminat avui amb dotze detinguts a Ciutat Vella, Sants i Ripollet una investigació sobre una organització dedicada al tràfic d’una droga molt estranya a Europa i, segons la policia catalana, especialment nociva: la metamfetamina. També coneguda com 'shabu' o cristall causa una estimulació excessiva per a qui se la pren, tant per la duresa dels efectes com per la gran quantitat d’hores que es fan notar,i pot tenir conseqüències contundents per a la salut.

La investigació conjunta de les comissaries de Ciutat Vella de la Guàrdia Urbana i els Mossos va començar el 2014 i ha dut a la detenció de 28 persones, incloent-n'hi una a París, a l'aeroport Charles de Gaulle, on es va arrestar un home amb cinc quilograms de droga; i una altra el dia 12 a Barcelona, en què els agents van detenir el presumpte dirigent de la trama dins d'un taxi quan anava a l'aeroport per sortir del país. Entre els arrestats també hi ha un menor. En total s'han confiscat vuit quilos de metamfetamina, que al mercat negre haurien representat uns dos milions d'euros, armes simulades, pistoles casolanes capaces de disparar i vuit mil euros en efectiu.

La metamfetamina sobreestimula qui se la pren de tal manera que resulta "excessiva per anar de festa", segons Claudio Vidal, portaveu del programa de reducció de riscos en el consum de drogues Energy Control, de l’Associació Benestar i Desenvolupament. Això fa que sigui molt poc habitual tant a Europa com a Catalunya, explica. Des d’Energy Control creuen que aquí hi ha tres menes bàsiques de consumidors de metamfetamina: gent a qui li han venut com si fos èxtasi –i que després de l’experiència no repeteix–, casos molt puntuals de consumidors veterans de drogues que busquen "experimentar", i ciutadans originaris del sud-est asiàtic, sobretot de les Filipines.

L’organització criminal que ha desarticulat l’equip conjunt dels Mossos i la Guàrdia Urbana es dirigia precisament a aquest darrer grup: venien metamfetamina a filipins que viuen a Catalunya, segons han explicat avui els intendents Antoni Sánchez i Benito Granados, responsables de les comissaries de Ciutat Vella dels Mossos i de la Guàrdia Urbana respectivament. Els distribuïdors de la droga eren sobretot nigerians, que la duien als venedors al detall des de Sud-Àfrica per diferents camins a Barcelona, Madrid, Itàlia i l'Amèrica del Sud.

En els escorcolls els policies han trobat droga camuflada en somiers, en una mona de Pasqua i fins i tot han detectat cigarretes buides on es camuflava la metamfetamina, que té aspecte de cristall o de pols. És una substància que es pren en dosis molt petites, de fet un gram se sol vendre per 200 o 250 euros -i fa uns anys costava gairebé el doble-, segons Sánchez. La manera de traficar-hi -mai en espais oberts, sempre entre coneguts- i que la venda es dirigís a una comunitat molt concreta, la de ciutadans d'origen filipí, ha posat les coses especialment difícils als Mossos i a la Guàrdia Urbana.

stats