Societat 01/07/2017

Madrid es declara 'la ciutat de l'amor'

Per primera vegada el PP participa en la marxa de l'orgull LGTBI de la capital espanyola, que aquest any és la seu del World Pride

Ara
3 min
Madrid s'ha tenyit dels colors de l'arc de Sant Martí. La ciutat s'ha bolcat en el World Pride i l''Orgullo' s'ha convertit en la seva festa major. EFE

MadridFa una setmana que Madrid està tenyida dels colors de l'arc de Sant Martí. I aquesta tarda ha arribat al seu zenit. Centenars de milers de persones han acompanyat la desfilada de carrosses de l'Orgull Gai, que aquest any coincideix amb la celebració a Madrid del World Pride 2017. Si hi ha una festa major a la capital espanyola és aquesta. San Isidro queda anorreada davant dels 2 milions de persones que s'han mobilitzat per aquesta cita descomunal en què les autoritats de Madrid, tant l'Ajuntament de Manuela Carmena com la Comunitat, governada per Cristina Cifuentes, fan gala del caràcter 'gay-friendly' i venguin Madrid com la nova ciutat de "l'amor".

I és que la desfilada de l'Orgull Gai a Madrid és una cita no només per al col·lectiu LGTBI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals), sinó també una trobada per a milers de famílies que des de les cinc de la tarda han seguit com primer la manifestació i després fins a 52 carrosses (17 més que l'any passat) feien el recorregut des d'Atocha fins a la plaça Colón amb música a tot drap i banyats d'alcohol. A mesura que passaven les hores, la manifestació s'ha convertit en una festa. L'objectiu de l'Ajuntament, en una campanya publicitària que s'ha fet viral, es desbancar París com a 'ciutat de l'amor'.

Manuela Carmena i Cristina Cifuentes. EFE

Fortes mesures de seguretat

A més de la magnitud de la cita que dona ser la seu del World Pride, a la desfilada d'aquest any hi ha hagut dos grans canvis. El primer, les àmplies mesures de seguretat. Per primer cop s'han instal·lat tanques al carrer –cal entrar i sortir per llocs diferents per evitar aglomeracions– i milers d'agents controlen la zona per risc d'atemptats. I el segon, per primera vegada han participat en la desfilada tots els partits polítics.

El PP s'hi ha unit a última hora amb la presència de dos vicesecretaris: Javier Maroto i Andrea Levy. "És la primera vegada que ens conviden i per això som aquí", ha dit la diputada catalana. Tots dos han marxat a la capçalera de la protesta. A més, tant el PSOE com Podem han lluït les seves pròpies carrosses.

Una de les carrosses de la desfilada. EFE

A la desfilada també hi han participat tant Pablo Iglesias, acompanyat del líder dels comuns Xavier Domènech, com Albert Rivera, enfilat a la carrossa que defensava la gestació subrogada, un dels debats que acaba d'obrir al Congrés.

Pressió per una llei d'igualtat LGTBI

Activistes de diferents organitzacions en defensa dels drets LGTBI han demanat als representants polítics una llei d'igualtat davant la forta mobilització. Tots les formacions polítiques han sigut convidades a la marxa amb "el compromís" que donin suport a l'aprovació d'una "llei contra la discriminació i la igualtat social".

El final de la manifestació és a plaça Colón, on s'ha muntat una gran festa. EFE

La Catherine Berzowskj, una nord-americana de 31 anys que viu a Barcelona, s'ha desplaçat expressament a Madrid per celebrar l'Orgull. És heterosexual. I encara amb més orgull és a la festa. "El que més m'agrada és que s'hi inclou a tothom, no importa la raça, l'origen o l'orientació sexual. Tothom celebra el seu dia de festa", assenyala a l'ARA.

En el mateix sentit s'expressa l'Adrian Varela, gai. Natural de Santander però resident a Madrid, li encanta la desfilada perquè és "molt inclusiva", hi ha "gent de tota mena" i "acaba sent una festa".

stats