Societat 28/07/2020

Illa rebutja la polèmica proposta d'Ayuso de crear una cartilla perquè els immunes facin "vida normal"

Madrid fa obligatori l'ús de la mascareta i limita les reunions de grup a deu persones

Ot Serra / Núria Rius
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en roda de premsa

MadridA Catalunya fa mesos que es va tancar el debat sobre crear un "passaport immunitari" per distingir les persones que haguessin passat el coronavirus dels que no, però aquest dimarts ha recuperat aquesta idea la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. La presidenta madrilenya ha sorprès amb l'anunci de promoure un projecte experimental de cara al setembre de crear una cartilla covid-19 amb l'objectiu de tenir registrades les persones que hagin passat la malaltia, hagin desenvolupat anticossos o s'hagin sotmès a proves PCR i així puguin fer "vida normal" i "extremar les precaucions sobre els més vulnerables". La proposta va tenir com a resposta el rebuig del ministre de Sanitat, Salvador Illa, que tot i advertir que no tenia informació de primera mà sobre les intencions d'Ayuso, va deixar clar que cap document d'organismes internacionals ni del ministeri aconsellen aquest tipus de mesura per afrontar els rebrots.

"És un model que hauria d'exportar Espanya a altres països", ha assegurat Ayuso, malgrat ser un pla sense adeptes. Ni tan sols el líder del seu propi partit, Pablo Casado, en va fer esment 24 hores abans quan va exposar davant la comissió de seguiment del covid-19 del PP el pla que la seva formació proposa per sortir de la crisi del coronavirus en diferents àmbits. De fet, la presidenta regional ha "demanat a la conselleria de Sanitat" que treballi aquest projecte, deixant en interrogant si es tracta d'una proposta madura que hagi sorgit de l'àrea del ram del seu govern.

En roda de premsa posterior al consell de ministres, Illa ha afirmat que l'Organització Mundial de la Salut no recomana aquesta fórmula, però no ha respost si evitarà d'alguna manera que s'acabi posant en pràctica. També s'hi ha referit el coordinador de la unitat de seguiment del covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, que ha recordat els dos principals motius pels quals el Govern va acabar descartant el passaport immunitari plantejat al mes d'abril per Oriol Mitjà i en aquell moment avalat pel president català, Quim Torra. D'una banda, des de l'àmbit sanitari, perquè "no hi ha prou evidència científica per afirmar que el sol fet d’haver tingut la infecció protegeixi, ni en quins nivells, ni si és possible la reinfecció". D'una altra, perquè constituiria una mena de privilegi per als que haguessin passat la malaltia –no se'ls restringiria la mobilitat– i podria provocar un efecte crida en la població a contagiar-se, amb els riscos per a la seva salut que això comporta.

Mascareta obligatòria

No ha sigut l'única recepta que Ayuso ha anunciat aquest dimarts. Finalment, després que la majoria de comunitats espanyoles ho ordenessin, a Madrid també serà obligatori a partir de dijous l'ús de la mascareta als espais tancats i oberts –encara que es pugui mantenir la distància de seguretat– i fins i tot a les terrasses. A l'espai exterior, tant en bars o restaurants com al carrer, es limitaran les reunions a deu persones i es recomana que als domicilis tampoc se superi aquesta xifra. A més, els locals d'oci nocturn hauran de tancar a dos quarts de dues de la matinada.

El seguiment de contactes de positius és una de les claus per evitar rebrots i Madrid també ha decidit prendre mesures per millorar-ho. D'una banda, Ayuso ha anunciat que es contracten 360 nous rastrejadors, una xifra que encara es podria ampliar en funció de les necessitats. El control del virus s'incrementarà als punts d'entrada de la ciutat, com són l'aeroport de Barajas i les estacions d'AVE, amb la possibilitat de fer-hi proves PCR. Ayuso ha explicat que durant el mes de juliol s'han detectat fins a 89 positius a l'aeroport. A més, Madrid reactiva l'hospital de campanya d'Ifema mentre no s'acabi de construir el centre hospitalari de pandèmia, on es derivaran els pacients de covid-19.

stats