Societat 01/02/2021

Madrid relaxa restriccions: amplia de 4 a 6 el màxim de persones per taula a les terrasses

Ayuso diu que estudia prioritzar els cambrers en la vacunació, tot i que la decisió depèn del ministeri de Sanitat

2 min

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, continua en la seva batalla particular perquè la capital espanyola tingui les mínimes restriccions contra el covid-19. I ara està decidida a convertir l'aposta per mantenir bars i restaurants oberts a diferència de la resta del territori espanyol en el vaixell insígnia de la seva gestió, encara que generi fortes discrepàncies dins del seu propi partit. Només dos dies després que assegurés des de Barcelona, durant un míting de campanya del PP, que "és un delicte", amb el bon temps que fa, "tenir-ho tot tancat" –referint-se a l'hostaleria–, ha anunciat el relaxament d'algunes de les mesures imposades tot just dilluns de la setmana passada davant d'una incidència acumulada de contagis de 993 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, molt superior a la catalana, i amb les UCI plenes al 53%, ja per sobre de les catalanes.

En concret, si actualment només es podien reunir un màxim de quatre persones per taula en un bar o restaurant, ara aquesta mesura s'amplia a sis persones a les terrasses. Ara bé, assegura que dins dels locals serà obligatori l'ús de la mascareta, una mesura que ja està recollida a la normativa de la Comunitat. Ara, des del govern regional asseguren que en canviaran el redactat perquè realment es compleixi i que quan la persona no està consumint porti sempre la mascareta posada.

Ayuso, en una reunió amb empresaris de l'hostaleria, també ha assegurat que estudien allargar el toc de queda de les 22 h a les 0 h tan aviat com sigui possible perquè els comerços puguin continuar oberts. La setmana passada també va entrar en vigor la mesura de tancar bars i restaurants a les 21 h, inèdita des que els locals van reobrir després de la primera onada del coronavirus. "A Madrid fem tot el possible per mantenir oberta l'hostaleria malgrat els polsos polítics que ens arriben des de totes les institucions", ha assenyalat després de la reunió.

La tercera mesura que ha posat sobre la taula, si bé qui té l'última paraula és el ministeri de Sanitat, és prioritzar la vacunació dels cambrers, ja que els considera "personal essencial". En un tuit després que circulés la informació detallada per diferents empresaris, la presidenta madrilenya ha aclarit que s'ha analitzat la possibilitat que, amb una vacunació massiva, "agilitzar-la a sectors altament exposats: professors, taxistes, caixers de supermercats, cambrers...". En aquest sentit ha puntualitzat que ara cal centrar-se en vacunar a les persones més vulnerables

Al contrari de la resta de comunitats

Madrid s'ha convertit en una "illa" en un mar de restriccions enfront de la tercera onada, en paraules de Díaz Ayuso. Però el fet és que és una realitat. Mentre que la resta de comunitats han espremut al màxim l'actual estat d'alarma per intentar reduir la corba de contagis, la presidenta madrilenya s'ha limitat a aplicar dues mesures importants: l'avançament del toc de queda a les 22 h –que ara estudia tornar a les 0 h d'aquí "poques setmanes– i la restricció de reunions privades a casa –només es possible en el cas d'una persona que visqui sola–. Per a l'hostaleria, l'obligatorietat de tancar a les 21 h ha suposat un bon canvi que ara el govern regional intenta pal·liar relaxant una de les restriccions. Mentrestant, Catalunya estudia ampliar les actuals restriccions a l'hostaleria més enllà del 7 de febrer.

stats