Societat 22/05/2019

Malàisia acusa Espanya d’enviar-li tones de residus plàstics il·legals

El govern asiàtic retorna a l'Estat cinc contenidors de brossa no reciclable

Sònia Sánchez / Elena Freixa
3 min
La ministra de Medi ambient de Malàisia, Yeo Bee Yin, inspeccionant un contenidor de residus plàstics.

BarcelonaMalàisia ha reaccionat contra el tràfic il·legal de residus que tenen com a destí principal el seu territori, i assenyala directament Espanya. El govern malaisi ha ordenat retornar cinc contenidors amb tones de residus plàstics que s'havien exportat des d'Espanya etiquetats com a materials reciclables però que en realitat eren escombraries plàstiques impossibles de recuperar. La ministra de Medi Ambient del país asiàtic, Yeo Bee Yin, ja havia advertit que aquests tipus d'exportacions són il·legals i que, com a tals, serien reenviades als països d'origen.

Des que la Xina va prohibir les importacions de residus plàstics de baixa qualitat, el gener del 2018, les exportacions occidentals van virar cap a altres països del sud-est asiàtic, tal com va avançar l'ARA l'agost del 2018. Entre els nous països receptors, Malàisia ja apareixia com una de les alternatives i ha sigut, de fet, un dels països més perjudicats pel veto xinès.

Yeo Bee Yin ha informat que les autoritats han interceptat aquest any més de 111 contenidors plens de plàstics etiquetats com a reciclables que en realitat no ho eren i que havien arribat a Malàisia des del Regne Unit, Austràlia, els Estats Units, Alemanya i Espanya. D'aquests 111, almenys cinc ja han sigut retornats a Espanya, segons la ministra, que encara no ha identificat els suposats contrabandistes. La investigació continua oberta.

El govern de Malàisia subratlla que els enviaments com els que s'han interceptat violen la Convenció de Basilea, un tractat de l'ONU que regula el comerç de residus plàstics i que recentment s'ha revisat per comprometre els estats a vetllar justament per acabar amb el tràfic il·legal de residus. "Això és només el primer pas", ha avisat Malàisia en relació amb el retorn dels primers cinc contenidors. "Durem a terme investigacions als ports de manera exhaustiva per poder detectar qualsevol nou cas i esbrinar qui està involucrat en la importació il·legal d'aquests residus. Els països desenvolupats han de ser responsables del que exporten", ha remarcat, i ha avisat que la setmana que ve es faran nous enviaments cap als països d'origen.

Dotzenes d'instal·lacions de reciclatge, algunes sense llicència, han aparegut arreu de Malàisia, cosa que ha esperonat les protestes pels danys mediambientals que ocasionen. A Tailàndia, país veí de Malàisia, activistes mediambientals denunciaven a aquest diari que la mala qualitat del plàstic importat per Tailàndia arran de la prohibició xinesa fa que l'única sortida sigui acumular-lo en forats immensos a terra que s'omplen fins dalt de tot i que sovint s'incendien, amb la qual cosa es generen, a més, emissions tòxiques i contaminants.

Crides a canviar el model

El ministeri de Transició Ecològica no va pronunciar-se ahir sobre l'origen dels residus que hi havia als polèmics contenidors que Malàisia ha denunciat. Per plàstic de baixa qualitat s'entén un ventall de productes que van des del paper film amb què s'emboliquen aliments fins als gots de cafè de màquines de 'vending', bosses de patates o embolcalls de caramels, entre molts altres.

Notícies com aquesta són la prova que cal canviar el model de gestió dels residus, sosté el director de la plataforma Recircula, Andoni Uriarte. Lamenta que "l'opacitat històrica" impedeix una traçabilitat real per saber què es recull i on va a parar. "Amb aquest cas veiem el que és 'vox populi' en el món dels residus, que l'exportació de brossa plàstica és una pràctica habitual", critiquen des de la plataforma Retorna.

Ecoembes, actual gestor del contenidor groc -on haurien d'anar a parar els envasos de plàstic-, defensa la seva gestió i assegura que les subhastes del material que recull van a parar a empreses espanyoles homologades i que no s'exporta. Una portaveu assegura que no s'ha enviat cap material recollit al contenidor groc cap a Malàisia i defensa que de plàstics també se'n detecten en altres fraccions i contenidors que no gestionen ells.

Plataformes com Recircula i Retorna, però, retreuen a Ecoembes que s'hauria de responsabilitzar de tot el plàstic que emeten els fabricants d'envasos als quals representa com a gestor dels residus. A més, subratllen que no hi ha cap dada oficial sobre el percentatge de material subhastat per Ecoembes que després el reciclador acaba aprofitant realment ni es fa el seguiment d'on va a parar el que es descarta. Davant aquesta constatació, Uriarte exigeix al govern espanyol abordar una transformació profunda del sistema de gestió de residus que l'obri a la competència i el faci més transparent.

stats