Societat 01/05/2017

La manifestació de l'esquerra alternativa acaba amb incidents al centre de Barcelona

Els manifestants han trencat vidres de botigues i hotels

Agències
2 min
Vidres trencats al pas de la manifestació

BarcelonaAmb el lema 'BCN Explota. No patirem vides de misèria per mantenir el seu luxe', entitats vinculades a l'esquerra independentista i a la lluita anticapitalista s'han manifestat aquest dilluns a la tarda coincidint amb el Primer de Maig. La manifestació, convocada per organitzacions pròximes a la CUP, com el sindicat COS i Arran, ha finalitzat amb incidents al centre de Barcelona, on s'han trencat alguns aparadors i vidres. La manifestació que ha finalitzat amb incidents, s'ha iniciat a les 18.00 h a la plaça Universitat i s'ha dirigit cap al Portal de l'Àngel. És en aquest lloc on s'han produït els primers incidents, quan una part dels participants han trencat vidres de botigues i hotels.

Aquesta no ha estat l'única manifestació amb motiu del Primer de Maig convocada per l'esquerra alternativa, perquè també n'hi ha hagut dues més: una, denominada 'Columna Treball', que ha sortit de l'Arc de Triomf, i l'altra, la 'Columna Lluita', que ha sortit de les Tres Xemeneies. Les dues marxes s'han trobat a la Rambla i han seguit cap a l'avinguda del Paral·lel. Un ampli desplegament policial ha custodiat el desenvolupament de la protesta.

Les tres manifestacions tenien previst confluir a la plaça Catalunya, però el fet que en una d'elles s'hagin produït incidents ha provocat que molts dels manifestants s'hagin dispersat molt ràpid després d'arribar al punt de trobada. A la manifestació on s'han registrat els incidents hi participaven els regidors de la CUP Josep Garganté i Maria José Lecha. També la diputada al Parlament Eulàlia Reguant.

A més del trencament de vidres de plantes baixes d'hotels, també han resultat afectats aparadors d'establiments comercials com Zara, Benetton i Telefónica. A més, hi ha hagut un intent d'ocupació de l'antiga Llotja, situada al carrer Avinyó. Durant la marxa, un grup –que anaven disfressats amb perruques de colors, nas de pallasso i vestits de blau per ocultar la seva identitat–, ha anat causant diverses destrosses, trencant vidres d'hotels del centre de la ciutat, entitats bancàries i establiments comercials, fent pintades o cremant papereres.

"Tourists go home"

Al punt i final de la protesta s'ha muntat un escenari on han parlat representants de diversos col·lectius, com els taxistes que s'oposen a serveis com Uber i Cabify, venedors ambulants o les anomenades 'kellys' o personal que s'encarrega de la neteja a les habitacions dels hotels. I és que l'oposició a un model turístic desmesurat que provoca, entre altres qüestions, situacions d'explotació laboral i la gentrificació als barris de Barcelona ha estat un dels eixos de la protesta. Alguns manifestants han llançat confeti i han tirat copes, plats i gots a terra de les taules que ocupaven a la Rambla alguns turistes al crit de "tourists go home, you are not welcome".

També a Manresa la manifestació d'Arran ha acabat amb incidents, durant els quals els Mossos han detingut dues persones, que han quedat en llibertat hores després.

stats