Societat 21/01/2012

Manifestacions multitudinàries a València i Alacant contra les retallades en l'ensenyament públic

La protesta denuncia que el govern valencià té la intenció de privatitzar el sector tant com pugui i que hi ha moltes partides pressupostàries per als centres educatius pendents de pagar-se. La mobilització es produeix la setmana que s'ha fet públic el cas d'un institut que no pot pagar l'electricitat i d'un altre que no engega la calefacció

Efe / Ara
3 min
Manifestants de València en la marxa contra les retallades en l'ensenyament públic / ACN

ValènciaUnes 70.000 persones, segons l'organització –la policia no ha donat cap dada– s'han manifestat aquesta tarda pels carrers de València en defensa de l'educació pública i contra les retallades pressupostàries en aquest sector, sota el lema "Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat". Paral·lelament, a Alacant hi ha hagut una altra marxa amb les mateixes reivindicacions, a la qual han assistit 40.000 persones, segons dades dels organitzadors que coincideixen amb les que dóna la policia.

La manifestació de València, convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, ha sortit a les sis de la tarda de la plaça de Sant Agustí, precedida per música de tabalet i dolçaina, amb una pancarta amb el lema de la protesta i en favor de l'escola pública.

Els manifestants (més de 70.000 segons l'organització) portaven adhesius amb la frase "No deixis que et retallin" i han corejat lemes com "En educació, no a les retallades", "Torneu els diners, lladres del govern", "Menys corrupció i més educació " i "No és una crisi, és una estafa".

Entre els assistents hi havia persones de totes les edats, representants de col·legis i instituts, d'associacions de pares i mares d'alumnes i veïnals, i dirigents de partits de l'oposició, com ara la coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, i el portaveu de Compromís, Enric Morera.

La presidenta de FAPA i portaveu de la plataforma, María José Navarro, ha assegurat que la situació de l'educació pública és "insostenible", amb retallades del professorat, manca de dotació per a despeses ordinàries i un deute del govern de 60 milions, i ha defensat que tothom surti al carrer a defensar la qualitat de l'educació pública.

Miguel Ángel Vera, de la federació d'ensenyament de CCOO, ha explicat que aquest és l'inici d'una setmana de protestes, ja que dilluns aniran als centres amb samarretes negres, dimarts a la tarda es faran activitats culturals i sopars en els col·legis, i dijous hi haurà concentracions al matí i una manifestació a la tarda.

Marc Candela, de l'STE-PV, ha reclamat l'abonament immediat dels diners perquè els centres públics puguin pagar la llum, el telèfon o la calefacció, i ha exigit la retirada del decret llei "que retalla entre un 10 i un 20% el salari dels funcionaris per pagar les factures de la corrupció i el malbaratament".

Després de recórrer diversos carrers del centre de València, la protesta s'ha acabat a la plaça de la Verge: quan la capçalera hi arribava, la cua de la manifestació, una hora després de l'inici, encara no havia sortit del punt d'arrencada, un fenomen que es produeix en les manifestacions especialment multitudinàries.

El manifest final de la protesta denunciava "les contínues agressions que pateix l'escola pública". Segons el text, "l'únic culpable de la crisi" al País Valencià és el govern de la Generalitat Valenciana, "que ha dilapidat els impostos en una política econòmica desastrosa i ha llençat els diners en projectes ruïnosos, des de Terra Mítica fins a l'aeroport sense avions de Castelló".

El manifest assegura que el govern valencià vol "desmantellar" els serveis públics i fomentar un model d'escola privada i elitista per al qual han iniciat "una escalada de privatització sense precedents".

La plataforma també reclama la retirada del decret llei, l'abonament dels deutes i la fi de les retallades, i demana a la consellera d'Educació, María José Catalá, que escolti "el clamor" de milers de persones que demanen que "inverteixi més, potenciï el valencià, treballi per la qualitat i dignifiqui l'educació pública".

La mobilització es produeix la setmana que s'ha fet públic el cas d'un institut que no pot pagar l'electricitat i d'un altre que no engega la calefacció.

stats