RECURSOS HÍDRICS
Societat 01/05/2016

Marea blava a Barcelona el 5 de juny

La Plataforma en Defensa de l’Ebre convoca una gran manifestació amb la vista posada a Europa

Roser Royo
3 min
Imatge de l’assemblea de la Plataforma en Defensa de l’Ebre d’ahir a Tortosa.

TortosaLes Terres de l’Ebre tornaran a manifestar-se a Barcelona en defensa del riu Ebre i uns cabals mínims suficients per al manteniment del Delta i el desenvolupament social i econòmic del territori. Serà el 5 de juny. Així es va acordar en la catorzena assemblea de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), celebrada ahir a la tarda a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa i a la qual van assistit unes 200 persones.

“Estem en un moment estratègic i una situació política extraordinària i volem que aquesta manifestació sigui un acte unitari de demostració que des de Catalunya es dóna ple suport a la lluita de les Terres de l’Ebre contra el Pla Hidrològic de l’Ebre i que avali la queixa que presentarem a la Comissió Europea aquest estiu”, va manifestar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomàs.

L’objectiu és que la Comissió Europea tombi el pla de conca i evitar d’aquesta manera que el pròxim Pla Hidrològic Nacional consideri l’Ebre un riu excedentari. “Queixes a la Comissió Europea n’hi ha infinites, però que tinguin tot un territori i tot un país avalant-les no n’hi ha tantes”, va assenyalar per la seva banda la també portaveu Susanna Abella. “Amb aquesta queixa simplement el que volem és que el govern espanyol faci una planificació hidràulica pensant en els territoris i no pensant únicament en l’especulació i en les inversions faraòniques”, va afegir Abella.

Quarta gran manifestació

Aquesta serà la quarta vegada que el moviment antitransvasament de les Terres de l’Ebre es fa sentir pels carrers de Barcelona. La marea blava ja va inundar la capital catalana el 2001, el 2003 i també el 2010. Ara torna a fer una crida a tota la ciutadania, a les institucions, als partits polítics, als sindicats i també als moviments veïnals perquè s’impliquin en la defensa del riu Ebre.

Així l’engranatge ja està en marxa i per preparar la mobilització del 5 de juny ja hi ha una primera reunió convocada per al dimarts vinent, 3 de maig, en la qual s’han citat forces polítiques, els sindicats i les associacions veïnals de la capital del país. “La lluita per l’Ebre i els seus cabals no és una lluita local sinó de tot el país i això es va demostrar a la manifestació d’Amposta del 7 de febrer, i volem que ara es refermi aquest suport col·lectiu”, afegia Tomàs, conscient que damunt la taula hi ha el debat dels cabals del Ter i l’abastament d’aigua de la Catalunya Central.

Serà una manifestació amb els ulls posats a Europa, i més després que aquesta setmana s’hagi filtrat el primer esborrany de l’informe que han elaborat els eurodiputats que el 8 de febrer van visitar el delta de l’Ebre. Un informe que qüestiona seriosament els cabals que proposa aquest pla hidrològic de l’Estat, aprovat pel govern en funcions del Partit Popular.

Una lluita justa

Paral·lelament, a Europa, la lluita jurídica també té un front estatal, i precisament aquesta setmana el Tribunal Suprem ha admès el recurs contenciós administratiu presentat per la Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’organització Depana, juntament amb diversos ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre. “Són institucions que representen el 74% de la població del territori”, va remarcar ahir Matilde Font, de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

“No hem pogut fer res per evitar que el govern en funcions del PP aprovés el pla de la conca de l’Ebre, però farem tot el possible perquè almenys no es pugui aplicar”, va assenyalar el també portaveu de la Plataforma, Joan Antoni Panisello. I és que en l’assemblea d’ahir a la tarda si una cosa va quedar clara és que aquesta és una lluita justa i que encara es pot guanyar.

stats