Societat 03/12/2020

Maristes indemnitzarà 25 alumnes que van patir abusos sexuals als seus col·legis

L'orde destina prop de 400.000 euros a reparar econòmicament el dolor causat pels seus professors

A.l.
2 min
El pederasta dels Maristes, al carrer tot i la nova sentència

BarcelonaL'Institut Germans Maristes indemnitzarà 25 víctimes d'abusos sexuals. Després de gairebé un any treballant per analitzar cadascun dels més de 30 casos que van rebre, la comissió creada per reparar el mal que van patir els exalumnes ha decidit pagar 25 indemnitzacions que suposaran una xifra total aproximada de 400.000 euros.

A més, tal com han avançat TV3 i El Periódico, la institució demana "perdó" als exalumnes que van patir els abusos dels professors d'unes quantes escoles que l'orde té repartides pel país. A la carta que s'ha enviat a les víctimes –i a la qual ha tingut accés l'ARA–, la institució reconeix que el procés de reparació arriba "tard". "Com a institució, ho lamentem humilment sense atenuants. No és admissible cap excusa. Menys encara per a una institució com la nostra que hauria hagut de protegir-vos de tota forma d'abús", diu el text en què s'agraeix el "coratge" dels antics alumnes que van traslladar la seva vivència a la comissió creada el 31 de gener passat. "Res no justifica el que va passar. Ens sentim profundament avergonyits i us demanem de tot cor perdó tot sabent que, si el concediu, no elimina el dolor que heu viscut".

Aquests 25 casos que reconeix Maristes no són tots els que s'han produït al llarg de les últimes dècades, sinó alguns dels que es van traslladar a la comissió perquè s'analitzessin. De fet, en un reportatge de l'ARA van aparèixer fins a 19 alumnes del col·legi del passeig de Sant Joan de Barcelona que havien patit algun tipus d'abús durant els anys 60. I El Periódico, que va destapar el primer cas, també va aportar desenes de casos més.

Cadascuna de les víctimes que reconeix Maristes rebrà entre 4.000 i 50.000 euros. Des de la institució remarquen que són la "primera congregació que impulsa una comissió independent perquè pugui escoltar les víctimes i fixar, si és el cas, indemnitzacions d’acord amb la jurisprudència".

Aquesta comissió es va crear per la insistència de Manuel Barbero, impulsor de l’associació Mans Petites i pare de la primera víctima que va denunciar judicialment el professor de Maristes Manuel Benítez pels abusos a alumnes. Benítez va acabar sent condemnat per l’Audiència de Barcelona a 21 anys de presó.

stats