Immigració
Societat 21/09/2022

Marlaska no rectifica sobre els fets de Melilla: "Cap país pot acceptar que s'ataqui la seva frontera"

El ministre de l'Interior nega que la massacre d'immigrants tingués lloc en territori espanyol

2 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant la seva compareixença a la tribuna del Congrés.

MadridEl ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha entomat aquest dimecres les crítiques de pràcticament tots els grups per l'actuació policial que va provocar un mínim de 23 morts el 24 de juny a la tanca de Melilla, però no ha canviat ni un mil·límetre la posició del govern espanyol: "Espanya no pot acceptar que la seva frontera, que és la de la UE, i els seus empleats públics es vegin agredits. I quan això passa la resposta de l'Estat és ferma", ha afirmat en la seva compareixença al ple del Congrés per oferir explicacions per aquells fets. "El que passa és que vostès no consideren aquests immigrants éssers humans", ha replicat la diputada d'ERC María Carvalho Dantas.

El ministre ha iniciat la seva intervenció fent un relat cronològic dels fets, subratllant que es va tractar d'un assalt violent i planificat "amb maces i destrals" i deixant oberta una de les qüestions més polèmiques, que és si una part dels morts es va produir en territori espanyol. Marlaska ha parlat de "terra de ningú" i ha defensat que els fets van tenir lloc "principalment" en territori d'un altre país, en referència al Marroc. "El concepte terra de ningú no existeix en dret internacional", li ha replicat el diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu, que ha insistit que els mapes cartogràfics i el cadastre demostren que l'esplanada on la policia marroquina va carregar contra els immigrants és en realitat territori espanyol. Aquell dia, 1.700 immigrants, bàsicament sudanesos i del Txad, es van enfrontar a la policia marroquina per intentar passar la frontera, uns quants centenars van aconseguir superar el primer obstacle, però van quedar atrapats en un embut i molts van morir asfixiats. Hi ha vídeos en què es veu els policies marroquins colpejant els immigrants ferits. La xifra oficial de morts és de 23, però algunes ONG eleven aquesta xifra a més de 70. Tot i que l'hi han demanat diversos diputats, Marlaska no ha donat cap xifra.

El ministre sí que ha agraït la seva tasca als 55 guàrdies civils que van resultar ferits intentant repel·lir l'assalt. "La defensa de la nostra frontera és la defensa de la democràcia", ha dit el ministre, que ha apostat per vies segures per regular el flux migratori. Davant les crítiques a l'actuació de la policia espanyola, Marlaska s'ha mostrat indignat: "Les forces de seguretat de l'Estat són plenament democràtiques. Cada dia salvem vides i no acceptem lliçons de ningú sobre drets humans", ha respost. "Som el govern més implicat en garantir la vida i la seguretat dels més vulnerables", ha reblat.

Aquests arguments no han convençut els grups, que han continuat fent preguntes al ministre, unes preguntes que han quedat sense resposta. "Per què no van obrir les portes quan hi havia desenes de persones agonitzant?", ha subratllat Carvalho Dantas. "Per què van entrar agents marroquins en territori espanyol?", ha insistit Iñarritu. "Tot això és un exemple de racisme institucional", ha resumit la diputada de la CUP Mireia Vehí.

stats