Marlaska nomena el nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya

Substitueix el general que va fer un discurs polèmic abans de la sentència del Procés

2 min
Un vehicle de la Guàrdia Civil entrant a la caserna de Travessera de Gràcia.

BarcelonaEl ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha nomenat com a nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya el general de brigada José Luis Tovar Jover. És qui substitueix el general Pedro Garrido, que l’octubre del 2019 va fer un discurs polèmic, pocs dies abans que es publiqués la sentència del Procés contra els líders independentistes. Tovar Jover ja havia treballat abans a Catalunya, a les comandàncies de Barcelona i Girona. En aquesta última demarcació va ser el cap de la Guàrdia Civil fins al 2015, època en què va coincidir amb el llavors alcalde de Girona Carles Puigdemont. Tovar Jover va deixar aquest lloc per anar a treballar a l’Agrupació de Trànsit de l’institut armat.

Nascut a Huelva el 1962, el nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya va ingressar a l’acadèmia militar el 1983 i va començar com a tinent el 1986. Tovar Jover ocuparà la vacant de Garrido, a qui Marlaska va rellevar fa poques setmanes. Garrido va tensar les relacions amb el Govern i els Mossos d’Esquadra quan dos anys enrere, en l’acte de la patrona de la Guàrdia Civil a la comandància de Sant Andreu de la Barca, va fer diverses referències a la judicialització del Procés. Els representants que hi havia del departament d’Interior i dels Mossos van abandonar la commemoració en què s’havia distingit, entre d’altres, el magistrat del jutjat número 13 de Barcelona.

Tovar Jover estarà al capdavant dels més de 3.100 efectius de l’institut armat que hi ha desplegats a les demarcacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. De fet, fa una setmana la Guàrdia Civil va anunciar que incorporava 45 nous agents per reforçar la seva presència a l’aeroport i el port de Barcelona.

stats