Societat 09/06/2015

El TSJC rebutja reobrir la preinscripció escolar per demanar més castellà

El ministre Wert pretenia que hi hagués un període addicional per tal d'indicar en la matrícula que es vol un 25% de castellà

Elisabet Escriche
2 min
L'exministre Wert, al Senat / EFE

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat aquest dimarts la petició de l’Advocat de l’Estat de repetir la preinscripció i matriculació escolar del proper curs, tal i com volia el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, perquè les famílies pugessin sol·licitar un 25% de castellà a les aules.

El Ministeri d'Educació reclamava que es pogués incloure en el document de matriculació la sol·licitud que el castellà fos vehicular a l'aula de l'alumne afectat, i per això demanava que s'obrís un període addicional de preinscripció on es pogués indicar aquesta petició. El TSJC considera que el dret ja està garantit.

L'Advocacia de l'estat va sol·licitar un termini especial perquè els pares poguessin demanar la utilització vehicular del castellà en proporció raonable, prèvia informació individualitzada als afectats. Una proporció que el TSJC ha fixat en anteriors escrits en un mínim del 25% incloent l'assignatura de castellà i una altra matèria troncal o anàloga. El tribunal recorda que el sentit de les mesures cautelars és assegurar l'eficàcia d'una eventual sentència estimatòria que es pugui dictar i, en aquest punt, es considera que la mesura cautelar demanada no resultava procedent perquè no consta que els usuaris estiguessin desinformats en aquest aspecte.

Així, el tribunal considera que els alumnes ja tenen garantit l'ensenyament en les dues llengües, en la proporció que determini la Generalitat, i si ho volen poden reclamar-ho de forma "lliure, en qualsevol moment sense un tràmit específic". A més, recorda que els alumnes no tenen dret a elecció de llengua, com passa amb l'assignatura de religió o altres, ja que la jurisprudència ja ha dictaminat que no se segregaran els nens i nenes per raó de llengua.

Així, la interlocutòria estableix que una mesura cautelar com la demanada pel govern espanyol tindria un "efecte paradoxalment restrictiu", ja que "posaria límits al que ara és lliure".

La interlocutòria conté un vot particular d'un dels magistrats que considera que la mesura cautelar podia ser parcialment acceptada.

stats