Incendi
Societat Medi Ambient 17/04/2023

Controlat l'incendi de la Catalunya Nord

Reoberta al trànsit la carretera N-260 al seu pas per Portbou

N.V.
2 min
Dos bombers baixant del lloc de l'incendi es dirigeixen cap al vehicle, després d'una dura jornada laboral.

BarcelonaMés de 30 hores després que s'originés en un bosc de la comarca del Rosselló, els Bombers han pogut donar per controlat el foc de la Catalunya Nord. Les flames, que s'han acostat a Portbou, han cremat finalment un miler d'hectàrees, de les quals 111 formen part de l'espai natural protegit del massís de l'Albera, al terme municipal de Portbou. De la superfície afectada, 110 hectàrees són de matolls i la resta correspon a arbrat, pastures i terreny no productiu, segons informa el cos d'Agents Rurals, l'encarregat de fer les avaluacions d'afectacions al medi natural.

Els Bombers preveuen extingir l'incendi entre demà i demà passat. Per a aquest objectiu mantindran a la zona durant tota la nit 8 dotacions terrestres, 5 de les quals vehicles d'aigua. El sotsinspector Jordi Monterde, cap de l'operatiu de Bombers, ha explicat que la previsió és que la tramuntana remeti entre aquesta nit i demà, quan entraria vent del sud-est, que afavoriria les tasques d'extinció.

Hores abans, quan ja els bombers havien aconseguit estabilitzar el foc perquè no superés el perímetre, la carretera N-260 ha pogut ser reoberta al trànsit al seu pas per Portbou cap a dos quarts de set de la tarda, però, en canvi, es manté el tall ferroviari de la línia R1 de Rodalies en aquest punt.

El foc va començar en un bosc entre Cervera de la Marenda i Banyuls, al Rosselló, i va avançar veloçment en forma de ziga-zaga cap a l'Alt Empordà, empès pels constants canvis de direcció de la tramuntana. Primer va arribar al pic de Sant Joan i des d'aquí va anar guanyant terreny cap al sud, fins a assolir el terme de Portbou. Malgrat les fortes ratxes de vent, la sequedat del terreny i la dificultat d'accés a les àrees de l'incendi, els bombers van aconseguir aturar les flames al costat del petit pantà del municipi i no va afectar els barrancs.

stats