Medi ambient
Societat Medi Ambient 16/04/2023

L'incendi de la Catalunya del Nord entra a l'espai protegit de l'Albera

Les flames ja han afectat un miler d'hectàrees al Rosselló i un centenar al municipi de Portbou

ARA
3 min
Les flames del foc de la Catalunya Nord il·luminades pel capvespre a Portbou.

BarcelonaLa forta tramuntana ha estat, un altre cop, la gran aliada d'un incendi originat, en aquest cas, a la Catalunya del Nord i que cap a la mitja tarda ha entrat al terme municipal de Portbou pel puig de la Farella. Els càlculs provisionals estimen que s'han cremat gairebé un miler d'hectàrees, de les quals un centenar corresponen a l'Espai Natural Protegit del Massís de l'Albera. El vent havia estat dificultant molt les tasques dels equips aeris, però a última hora del dia la velocitat de les flames s'ha alentit i els dos flancs del foc ja avancen molt a poc a poc. Aquesta millora ha fet que els veïns d'un barri de muntanya de Portbou i de masos aïllats que havien estat evacuats per precaució a l'antic teatre local hagin pogut tornar a casa seva. En aquest grup d'una vintena de persones també hi ha turistes francesos que estan a l'espera que sigui segur tornar al seu país. A hores d'ara tampoc no perilla cap nucli habitat, a l'espera de com evolucioni el foc en les pròximes hores, en què encara es mantindran les ratxes de vent fins ben entrat el matí de dilluns.

En les imatges aèries distribuïdes pels bombers és ben visible l’efecte de les flames, amb camps calcinats i grans columnes de fum que permeten intuir el nivell de virulència del foc. 

El foc ha començat aquest matí en un bosc entre Cervera de la Marenda i Banyuls, al Rosselló, i ha avançat veloçment en forma de ziga-zaga cap a l'Alt Empordà, empès pels constants canvis de direcció de la tramuntana. Primer ha arribat al pic de Sant Joan i des d'aquí ha anat guanyant terreny cap al sud, fins a assolir el terme de Portbou. Aquí, una quarantena de vehicles terrestres han estat treballant per frenar el front que baixava del puig de l'Àliga, a tocar del pantà de Portbou, per evitar així que traspassés al vessant sud de la muntanya.

Bombers preparant-se per atacar una llengua de foc de l'incendi que crema a la localitat altempordanesa de Portbou.
Els Mossos controlant l'accés a la localitat de Portbou, en alerta per l'incendi forestal de la Catalunya Nord.

L'última actualització de les hectàrees cremades que han fet els Agents Rurals estima que s'han calcinat 96 hectàrees de l'Albera, al terme municipal de Portbou, mentre que segons el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, el foc ha cremat ja 930 hectàrees i ha obligat a evacuar unes 300 persones i 180 més s'han refugiat a la platja i en un gimnàs de Cervera per evitar les molèsties del fum. Aquest és l'incendi més greu que ha patit França des que ha començat l'any

A conseqüència de l'incendi s'ha hagut de tallar el trànsit de la carretera N-260 per facilitar la tasca dels equips d'emergències, però fins que no es reobri els francesos bloquejats a Portbou no podran reprendre el camí de tornada. A més, també s'ha suspès la circulació de trens transfronterers entre Portbou i Cervera, per on circula la línia R11 de Rodalies. Segons ha informat Adif, ja s'ha preparat un servei alternatiu i els passatgers poden continuar el viatge per carretera en aquest tram. De moment no hi ha previsió de quan es podrà restablir el servei ferroviari. Per la seva banda, la companyia ferroviària francesa SNCF ha informat que tampoc no circula cap tren des de Portbou fins a Perpinyà, la qual cosa deixa sense servei localitats com Argelers, Portvendres i Banyuls. L'operador ferroviari francès estima recuperar el servei demà dilluns a les 10 del matí.

En l'extinció del foc treballen en col·laboració desenes de vehicles i un centenar llarg d'efectius dels Bombers de la Generalitat i els Sapeurs Pompiers francesos. En aquest servei, un bomber s'ha vist afectat lleument per fum als ulls i ha estat atès al centre d’atenció primària de Llançà.

Per tot plegat, Protecció Civil ha posat en alerta el pla per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat) i el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).

Controlat el foc de la Franja, iniciat en un transformador

Els Bombers han donat per controlat aquest vespre l’incendi de la Franja de Ponent que cremava entre el Baix Cinca i el Segrià. Durant tota la nit efectius hi han estat treballant per evitar revifades i revisar el perímetre. El foc va començar dissabte al matí a Mequinensa i empès pel vent va saltar a l’altra banda del riu, a la Granja d’Escarp, des d’on es va estendre fins a la localitat de Seròs. En total ha cremat 453 hectàrees, de les quals 138,73 són al Segrià. Els alcaldes de la Granja d’Escarp i de Maials, Manuel Solé i David Masot, respectivament, van apuntar a TV3 que l’incendi va començar en un transformador elèctric de Mequinensa, en un inici similar a un foc de fa 20 anys.

stats