Medi ambient
Societat Medi Ambient 16/04/2023

Controlat el foc de la Franja de Ponent

Els alcaldes de Segrià afectats apunten a un transformador com la causa de l'incendi

ARA
3 min
Un punt d'aigua en mig d'una àrea totalment calcinada per les flames.

BarcelonaL'incendi forestal declarat aquest dissabte a la tarda a Mequinensa ha quedat controlat, però els bombers continuaran revisant el perímetre per evitar revifades. Pel que fa a l'afectació, el foc ha cremat 458 hectàrees i no pas les 600 que es van apuntar en un principi. D'aquest total, 138,6 hectàrees pertanyen als termes municipals de Seròs i la Granja d'Escarp, a la comarca del Segrià, cosa que redueix considerablement les estimacions inicials de 250 que havien fet els Agents Rurals. Només 12 de les hectàrees corresponen a terreny agrícola, i la resta és zona forestal.

Els alcaldes de la Granja d'Escarp i de Maials, Manuel Solè i David Masot, respectivament, han declarat a TV3 que l'incendi va començar en un transformador elèctric de Mequinensa i han recordat que fa vint anys un altre gran incendi forestal ocasionat també per la línia elèctrica va afectar la zona.

A la zona hi han treballat tota la nit una quarantena de mitjans terrestres de la Generalitat així com efectius del govern de l'Aragó. I aquest matí s'han sumat a les tasques d'extinció dos helicòpters de la Generalitat, ja que ha baixat la intensitat del vent, que ahir va impedir la feina dels mitjans aeris i va fer que el foc s'expandís amb més rapidesa.

El fort vent que va bufar a la zona va fer que les flames avancessin ràpidament i amb virulència, fins al punt que van saltar a l'altra banda del riu que forma l'aiguabarreig del Cinca i el Segre fins al terme municipal de la Granja.

Els serveis d'emergències van rebre l'avís del foc en un paratge de Mequinensa, al Baix Cinca, passades les 4 de la tarda i de seguida es van activar els Bombers de la Generalitat i de l'Aragó, però tot i mobilitzar també mitjans aeris no van poder atacar les flames des del cel a causa de les ratxes de vent que hi havia a la zona. Una primera estimació al vespre situava l'àrea cremada en més de 100 hectàrees en territori aragonès i 20 a Catalunya, però al cap d'unes hores els Agents Rurals van explicar que la zona afectada a Catalunya havia crescut per l'avanç del front.

Una columna espessa de fum  sobresurt de l'incendi entre Mequinensa i la Granja d'Escarp.
Un bomber treballant en l'extinció del foc declarat a Mequinensa i que ja ha arribat a la Granja d'Escarp, al Segrià.

Els Bombers, que a les 22.00 hores hi treballaven amb una quarantena d'unitats, prioritzaven frenar el cap de l'incendi. El vent també va fer que s'originessin alguns focus secundaris a més d'un quilòmetre de distància, que van quedar estabilitzats. A banda del dispositiu de la Generalitat, el ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic hi va enviar dos avions de la base de Reus i els bombers aragonesos hi tenen almenys tres equips terrestres, tres autobombes i quatre agents de protecció de la natura. La carretera A-2414 està tallada al trànsit, tot i que segons el govern de l'Aragó les flames no suposen cap perill per a nuclis habitats.

Per altra banda, el foc va obligar a desallotjar una quarantena de persones que assistien a una rave que es feia per aquella zona. Els assistents a la festa han passat la nit en una pedrera propera a la zona fora del perímetre de risc, segons han dit a l'agència Efe fonts dels Mossos, que controlen l'accés al punt en què se celebrava la festa per evitar que hi vagi més públic i assegurar-se que els participants puguin retornar amb totes les garanties per recollir els objectes que hi van deixar quan van haver de fugir de les flames.

stats