Medi ambient

La Generalitat ha sancionat Tersa tres vegades per la incineradora del Besòs

L'entitat Airenet es presentarà com a acusació en la investigació per la contaminació que genera la planta

3 min
La incineradora de residus del Besòs en una imatge d'aquest dimarts

BarcelonaL'activitat de la incineradora de residus del Besòs està sota la lupa de la justícia, però també de la Generalitat. Des de dijous passat un jutge de Badalona investiga si la planta ha contaminat l'aire i, per tant, ha perjudicat la salut dels veïns, com consideren la Fiscalia de Medi Ambient, que ha denunciat els fets, i la plataforma veïnal Airenet, que és qui va portar-li la documentació. Des de fa temps però, la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) han fiscalitzat l'activitat de la indústria. Segons fonts dels dos organismes, la primera va tramitar dues sancions a la planta el 2018 per valor de 21.101 euros i l'ARC una tercera el 2020, de 20.000 euros. Aquesta última, però, ha estat anul·lada per un jutjat contenciós arran d'un recurs de l'empresa.

La primera sanció imposada a Tersa, l'empresa pública que gestiona la incineradora del Besòs –participada per BSM i l'AMB–, es remunta al novembre del 2018. La direcció general de Qualitat Ambiental va obrir un expedient a l'empresa per dos motius: per considerar que la planta no mesurava correctament i de manera contínua els valors d'una de les xemeneies per verificar que estaven dins de la llei (20.001 euros) i per un episodi l'estiu del 2017 en què durant cinc hores no es van registrar ni presentar dades sobre contaminants als organismes competents, com marca el reglament d'emissions industrials (1.000 euros).

A principis de març del 2020, l'Agència de Residus de Catalunya va sancionar Tersa per haver incomplert l'autorització per al tractament de residus. Després d'una inspecció, es va detectar que la incineradora havia cremat residus sense complir amb els requisits que marca la llei, que estableix que els forns de la planta no poden baixar dels 850 graus. Malgrat això, segons l'ARC, la nit del 16 al 17 de juliol del 2017 es van cremar residus per sota d'aquesta temperatura. Tersa va recórrer la sanció i un jutjat contenciós de Barcelona li va donar la raó el 2021 i va anul·lar la sanció de 20.000 euros.

Per sota de la temperatura

Precisament la temperatura que fan servir els forns és un dels motius de preocupació d'Airenet, que ha decidit personar-se com a acusació en la causa judicial. L'entitat ha agafat com a indicador el consum de gas de la planta per intentar demostrar que la incineradora incompleix de manera sistemàtica l'obligació de cremar per sobre dels 850 graus. Segons Airenet, entre el 2017 i el 2020 la incineradora hauria gastat uns 80.000 Nm3 de gas anualment, excepte el 2018, quan el consum s'hauria duplicat a 172.685 Nm3, coincidint amb les inspeccions. "Així es comporta una empresa tramposa, que quan la fiscalitzen es porta bé i després no", ha assegurat la portaveu Silvina Frucella, que ha subratllat que les evidències judicials contra Tersa "són gravíssimes".

Fonts de l'empresa expliquen que el consum de gas és un indicador que no és constant, perquè pot estar condicionat per diverses variables, com ara el nombre de parades i arrencades de la planta o les característiques del residu que es cremi. Desvinculen el major consum de gas del 2018 de les inspeccions i asseguren que en van haver de fer servir més perquè aquell any va ploure molt i això frenava la temperatura als forns. Tersa assegura que compleix amb la normativa, defensa que l'algoritme que fa servir per controlar la temperatura –i que també posa en dubte la Fiscalia– és equiparable al d'altres incineradores i que els sistemes de mesura de la planta estan avalats i supervisats per la Generalitat.

L'empresa recorda que un informe de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i un del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) van avalar el seu funcionament. Des d'Airenet, però, es qualifica aquests estudis de "burla", ja que van ometre, diuen, dades essencials. Per exemple, el de l'organisme barceloní només hauria tingut en compte les morts ocasionades per la mala qualitat de l'aire a Barcelona, i no les de Sant Adrià de Besòs o Badalona.

La denúncia de la Fiscalia acusa el president de Tersa i regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d'explotació de les instal·lacions de "dur a terme o tolerar conscientment" una sèrie d'irregularitats, com ara no controlar adequadament la temperatura dels forns. Airenet no descarta denunciar altres responsables tècnics o polítics de l'empresa "que hagin comès males praxis" en el passat, ha explicat Enric Navarro. També han denunciat que el consistori era conscient dels informes dels anys 2014, 2015 i 2017 del catedràtic de la URV Josep Lluís Domingo advertint d'aquestes males praxis i ha retret al consistori la manca de control de la qualitat de l'aire i les dioxines a la zona.

stats