Medi Ambient

El govern espanyol i l'andalús acorden tancar els regadius il·legals a Doñana i obren la porta a indemnitzacions millonàries

Els agricultors que abandonin els seus cultius rebran 100.000 euros per hectàrea

2 min
El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, i la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, formalitzen l'acord sobre Doñana

Madrid"Ja no recordo res de les polèmiques anteriors. El passat és passat". Amb aquestes paraules el president andalús, el popular Juanma Moreno, ha donat per superat el conflicte amb el govern espanyol pel Parc Nacional de Doñana (Huelva). Moreno i la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, han signat aquest dilluns un "acord històric" que posa punt final a gairebé dos anys de tensió entre administracions. "Es retira definitivament la proposició de llei", ha afirmat Moreno, que ha reivindicat que el pacte assolit aporta "una solució millor". Aquesta norma que ara decaurà, impulsada pel PP de bracet amb Vox, és el motiu de la confrontació. Plantejava legalitzar 1.500 hectàrees irregulars de regadiu a Doñana tot i la situació crítica del parc.

La reconversió d'hectàrees de secà a zones agrícoles de regadiu va generar el rebuig no només de l'executiu de Pedro Sánchez, que havia advertit que acudiria al Tribunal Constitucional per aturar-ho, sinó també de científics i de la Comissió Europea, que va amenaçar amb imposar multes si la llei autonòmica tirava endavant. La solució pactada per alleugerir la sobreexplotació de l'aqüífer és fomentar la reconversió de terrenys agrícoles. Els agricultors que abandonin els seus cultius rebran 100.000 euros per hectàrea. D'aquests, 70.000 euros els abonarà el govern espanyol durant deu anys, a canvi que durant almenys tres dècades deixin de cultivar els terrenys i els renaturalitzin o reforestin. 20.000 euros els aportarà la Junta d'Andalusia i 10.000 la Diputació de Huelva. Qui no vulgui deixar de cultivar podrà optar per passar a agricultura de secà o ecològica i rebrà quantitats menors.

Per a Moreno, acceptar aquesta fórmula és el més "intel·ligent" que poden fer els veïns afectats. "És un bon acord", ha defensat, i ha argumentat que la possibilitat d'acollir-s'hi va més enllà dels cinc municipis inclosos en la proposició de llei. L'acord implica els 14 municipis de l'àrea d'influència de Doñana. "Tothom guanya", ha insistit, perquè es "blinda una joia natural" i alhora es "concilia aquesta protecció amb el desenvolupament econòmic i social de la comarca". "Demostra que el diàleg funciona", ha insistit en roda de premsa.

Ribera ha remarcat que al pla s'hi pot acollir qualsevol persona, fins i tot aquelles que tenen expedients oberts per fer pous il·legals, però ha advertit que no suposa una "amnistia". "No se suspenen els expedients. La legalitat de l'aigua no està en dubte. És obligatori complir totes les normes", ha apuntat. La vicepresidenta també ha celebrat l'acord, que arriba gairebé dos mesos després que s'iniciessin les converses i el PP paralitzés la votació final de la proposició de llei al Parlament andalús i s'assoleix en un moment en què "pactar sembla revolucionari".

Més enllà de les ajudes als agricultors per abandonar els regadius, l'acord assolit preveu una inversió total de més de 1.400 milions d'euros fins al 2027 per als 14 municipis inclosos en el pla. D'aquests, 700 milions els aportarà la Junta d'Andalusia en actuacions com obres hidràuliques de depuració, abastiment i embassaments, amb 335 milions; ajudes a agricultura i ramaderia, amb 251 milions, o per al sector pesquer, amb 23,5 milions. El govern espanyol aportarà 350 milions que se sumen a 356 ja invertits en actuacions mediambientals.

stats