Medi Ambient
Societat Medi Ambient 12/04/2023

PP i Vox continuen amb el pla de legalitzar regadius a Doñana tot i la situació crítica del parc

El Parlament andalús vota a favor de tramitar la posposició de llei que vol regularitzar 1.500 hectàrees

4 min
L’última llacuna de Doñana amb aigua s’asseca del tot

MADRIDNi els avisos de la Comissió Europea, ni els del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) o els d'entitats com Ecologistes en Acció han servit perquè el govern andalús no continuï amb els seus plans per legalitzar més de 1.500 hectàrees de regadiu –ara irregulars– al costat del Parc Nacional de Doñana, la reserva ecològica més gran d'Europa i una de les més importants a escala mundial, declarada Patrimoni de la Humanitat. El Parlament andalús ha votat aquest dimecres a favor de tramitar per la via d'urgència la proposició de llei impulsada pel Partit Popular i Vox, que governen de bracet a Andalusia, en la qual es recull aquesta regularització.

El govern espanyol ja ha advertit que adoptarà "totes les mesures legals", en paraules de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per paralitzar la mesura del president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla (PP), mentre que el govern de Moreno Bonilla acusa l'executiu de Pedro Sánchez de "negar-se" a parlar de la situació a Doñana.

El cert, però, és que més enllà de la picabaralla entre l'executiu autonòmic i el central, la decisió de legalitzar aquestes hectàrees de regadiu també aixeca recels a la Comissió Europea, entre la comunitat científica i les entitats ecologistes i ambientalistes.

Desafiament a Brussel·les

Pam a pam. A Brussel·les –que ja fa temps que té sota lupa la protecció de Doñana– la notícia sobre la intenció de tirar endavant aquesta proposició va arribar el 3 de març. A finals d'aquest mateix mes, la Comissió Europea traslladava al govern espanyol a través d'una carta "inquietud" i "estupefacció" al voltant d'una proposta que és similar a la que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja va tombar l'any 2021. En concret, l'estiu d'aquell any, el TJUE va sentenciar que la sobreexplotació de l'aqüífer del Parc Nacional de Doñana "va comportar un descens dramàtic del seu nivell piezomètric". Això es tradueix en una "alteració constant" de l'espai natural protegit de Doñana.

En la mateixa carta enviada a finals de març, la Comissió Europea va advertir que la proposició suposava una "violació flagrant de la sentència del Tribunal de Justícia [TJUE]" i obria la porta a portar, de nou, davant els tribunals la decisió i avisava Espanya de les multes a les quals s'exposava.

"Voldria insistir en el fet que és necessari garantir de manera immediata la protecció estricta dels excepcionals valors naturals de Doñana, especialment tenint en compte l'actual context, en què les precipitacions [pluges] són cada cop més irregulars pel canvi climàtic [...]. L'aprovació d'una proposta com la presentada el 3 de març passat agreujaria significativament la situació de les masses d'aigua i dels espais protegits de Doñana. D'altra banda, la sobreexplotació continuada en el temps de l'aqüífer amenaça greument la viabilitat de l'activitat econòmica de la comarca de l'entorn de Doñana, en particular dels cultius de regadiu", expressava la directora general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Florika Fink‑Hooijer.

Qui beu de Doñana?

Fa anys que Doñana pateix un espoli de la seva aigua, és a dir, del seu aqüífer. La sentència del TJUE ja assenyalava que no s'estaven tenint en compte les extraccions d'aigua per part de regadius il·legals, així com les destinades al consum urbà. El fet de no tenir en compte elements com aquests es tradueix en una estimació esbiaixada del bombeig d'aigua subterrània a la zona del parc nacional i, per tant, quin és el seu ús real i si aquest ús posa en perill o no les espècies animals i l'hàbitat natural.

Majoritàriament, l'aigua subterrània de Doñana s'utilitza per alimentar el sector del regadiu de la fruita, com ara els conreus de maduixes de la província de Huelva.

Què diu el govern andalús?

El govern de Moreno Bonilla assegura que aquesta regularització dels regadius no suposarà cap risc. L'executiu autonòmic argumenta que no es tocarà l'aqüífer subterrani, que és el que hauria d'alimentar les llacunes del parc nacional, sinó que s'utilitzarien les aigües superficials, és a dir, la pluja. A més, el govern autonòmic argumenta que és necessari per a l'impacte econòmic de la zona. "[La proposició] Vol donar resposta a la inquietud que mantenen molts agricultors", ha dit el conseller andalús de Sostenibilitat, Medi Ambient i Economia Blava, Ramón Fernández-Pacheco (PP).

"S'ha de ser mala persona per exigir que es tanquin els regadius. El que fem és defensar-lo [el parc nacional] de la incompetència dels que diuen que el defensen i en veritat volen convertir-lo en un museu", ha expressat el diputat andalús de Vox al Parlament autonòmic Rafael Segovia Gómez.

"No hi ha aigua. Aquesta solució no porta enlloc", ha criticat la diputada de Per Andalusia Immaculada Nieto durant el ple. Des del PSOE andalús, el diputat Mario Jesús Jiménez Díaz ha criticat el govern de Moreno Bonilla de fer electoralisme polític amb aquest conflicte. "Hi ha un problema seriós de desenvolupament econòmic que ha de ser compatible amb la preservació del parc natural. Això no és nou. El que és nou és la mentida i la falsedat d'un president [Moreno Bonilla] que per fer campanya s'aprofita de centenars d'agricultors angoixats pel futur de les seves finques i els menteix a consciència, perquè a Moreno Bonilla li importa un rave la realitat de les famílies, només vol els seus vots", ha dit el diputat socialista, que ha acusat el líder del PP de "negacionista climàtic".

I la comunitat científica?

Precisament, aquesta setmana el CSIC s'ha pronunciat de manera contundent contra els plans del govern andalús. En un ple extraordinari celebrat aquest dilluns, el director de l'Estació Biològica de Doñana-CSIC, Eloy Revilla, va assenyalar que el Parc Nacional de Doñana està en "estat crític" i que "més de la meitat de les seves llacunes han desaparegut". El CSIC ha advertit de la repercussió en termes negatius d'una mesura com la del govern andalús sobre l'estat de conservació de l'aqüífer de Doñana, del qual depenen espècies animals i hàbitats naturals catalogats com a prioritaris.

stats