Medi Ambient

Brussel·les i el govern espanyol redoblen la pressió sobre Andalusia per Doñana

La Comissió Europea adverteix que un nou "deteriorament" del parc natural pot tenir "conseqüències desastroses"

2 min
El Parc Natural de Doñana, Huelva

MADRIDBrussel·les envia una alerta clara: "És probable que un nou deteriorament de les aigües subterrànies [del Parc Nacional de Doñana] tingui efectes desastrosos per a la conservació dels ecosistemes". La declaració arriba des del departament europeu de medi ambient, sota la batuta del comissari Virginijus Sinkevičius, després de la trobada d'aquest dilluns amb el govern andalús per tractar la proposta de la Junta de legalitzar regadius a Doñana, tot i la situació crítica del parc.

La trobada a Brussel·les ha estat a petició del govern autonòmic de Juanma Moreno (PP), que hi ha enviat el conseller andalús Ramón Fernández-Pacheco per donar detalls de la norma que tramita el parlament autonòmic i que pretén regularitzar 1.500 hectàrees de regadius que ara són il·legals. Una proposta que, des que es va conèixer al març, va aixecar els recels de l'executiu comunitari, que va enviar una carta demanant explicacions. "La Comissió Europea està profundament preocupada pel fet que la proposta andalusa, si s'adopta tal com s'ha proposat, pugui degradar l'aiguamoll protegit de Doñana, un dels més grans d'Europa i de màxima importància per a la Xarxa Natura 2000", reiteren des de la comissió.

Així doncs, tot i els esforços dels populars per intentar vendre la seva proposta –el govern de Juanma Moreno sosté que aquesta regularització dels regadius no suposarà cap risc per a Doñana, i així ho ha reiterat el conseller autonòmic aquest dilluns–, la comissió manté i redobla la seva pressió sobre la Junta d'Andalusia i, per extensió, sobre el govern espanyol: des de Brussel·les recorden que hi ha una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de l'any 2021 en què ja es tombava una proposta similar a l'actual. Si s'incompleix suposaria obrir la porta de les sancions per a Espanya.

La proposta andalusa reconeix els drets d'ús de les aigües pluvials i superficials, cosa que es traduiria en un "augment de la pressió sobre les masses d'aigua subterrània [aqüífers] ja sobreexplotades", reitera la Comissió Europea. Si bé l'executiu assegura que és conscient de la importància del reg per a l'economia local, "la legislació de la UE demana que es faci un ús sostenible de l'aigua i de la conservació dels llocs protegits", adverteix.

Amenaça del govern espanyol

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha advertit que el govern espanyol anirà al Tribunal Constitucional per aturar la legalització de regadius al parc de Doñana. Ribera ha comparegut avui en roda de premsa després de la reunió entre el comissari europeu de Medi Ambient i el conseller andalús. "No hi ha excuses. Toca retirar el text", ha insistit la vicepresidenta tercera espanyola, que ha assegurat que Brussel·les ha traslladat aquest posicionament.

"Només hi ha lloc per a la devolució íntegra d'aquesta llei al lloc d'on no hauria d'haver sortit mai, en benefici dels espanyols, que és la paperera", ha reiterat. Ribera també ha indicat que si arriben multes d'Europa les haurà de pagar Andalusia.

stats