Evolució

Els mamífers tenen conductes homosexuals freqüents per evitar o solucionar conflictes

Un estudi assenyala que el 4% de les espècies tenen sexe per reforçar els vincles de la comunitat

Ara
2 min
L’homosexualitat és habitual en animals com els simis, les ovelles i les girafes.

BarcelonaLes conductes sexuals entre mamífers no humans del mateix sexe són freqüents en més de 1.500 espècies, com ara els lèmurs i els simis, els guepards i els cérvols de cua blanca. Fa temps que es pensa que aquest comportament existeix al regne animal des de sempre, però investigadors de l'Estació Experimental de Zones Àrides d'Almeria asseguren ara que s'hauria començat a donar quan aquests van començar a viure en grups socials. Segons el biòleg evolutiu José Gómez, autor d'un estudi publicat aquest dimecres a la revista Nature Communications, és així perquè el sexe "pot contribuir a establir i mantenir relacions socials positives". És a dir, que tot i que no permet la reproducció dels animals, les relacions entre éssers que interactuen dins d'un mateix grup aporten avantatges evolutius, com ara mantenir relacions socials i evitar o suavitzar conflictes.

L'equip que lidera Gómez ha buscat "els grans patrons evolutius" per entendre per què aquest comportament homosexual es dona en algunes espècies però en altres no. Per això, van estudiar les 6.649 espècies de mamífers vius que van sorgir d'ancestres semblants als rèptils fa aproximadament 250 milions d'anys per registrar quins havien tingut comportaments sexuals homosexuals, des de festejos i aparellaments fins a vincles a llarg termini. Finalment, els investigadors van redactar una llista de 261 espècies, cosa que significa que entorn del 4% de les espècies de mamífers i el 50% de les famílies presentaven aquests comportaments.

El comportament sexual entre individus del mateix sexe, que el practiquen amb similar prevalença tant en mascles com en femelles, és “una tendència comuna als mamífers”. Les dades disponibles assenyalen que no es distribueix aleatòriament entre els llinatges de mamífers, sinó que tendeix a ser “particularment prevalent” en alguns casos, especialment en els primats, on s'ha observat en almenys 51 espècies. Mentre que en algunes espècies és incidental i només passa en situacions molt específiques, en aproximadament el 40% de les espècies el comportament homosexual és una activitat moderada o, fins i tot, freqüent durant l'època d'aparellament.

Més habitual en mascles violents

Aquests resultats, indica l'estudi, donen suport a la hipòtesi que aquesta conducta sexual s'ha vist "afavorida evolutivament com una manera d'establir, mantenir i reforçar relacions socials que poden augmentar els vincles i l'aliança entre membres d'un mateix grup". Aquesta anàlisi comparativa filogenètica també ha trobat que les espècies els mascles de les quals són més violents i tenen conductes adulticides (espècies en què els adults de vegades maten altres adults) tenen més probabilitat d'exhibir aquest comportament sexual durant algun moment de la seva vida. "Això suggereix que pot ser una adaptació per mitigar els riscos de conflicte violent entre homes", diu l'estudi.

Els autors adverteixen que les troballes no s'han d'utilitzar per explicar l'evolució de l'orientació sexual en humans, ja que l'estudi es va centrar en el comportament sexual entre persones del mateix sexe definit com a festeig a curt termini o interaccions d'aparellament, en lloc d'una preferència sexual més permanent. També assenyalen que el comportament sexual s'ha estudiat acuradament només en una minoria d'espècies de mamífers i que, per tant, la nostra comprensió de l'evolució del comportament sexual del mateix sexe en mamífers pot continuar canviant a mesura que s'estudien més espècies.

stats