DANA

Tres morts i tres desapareguts pel temporal al centre d'Espanya

Encara hi ha retards en els trens entre Catalunya i el País Valencià

ARA
4 min
La població de Buenache, Conca, demanarà la declaració de zona catastròfica pels estralls de la DANA

Després de l'episodi de torrentades, inundacions i ventades que es van acarnissar ahir amb el sud de Catalunya i gran part d'Espanya, la DANA continua causant danys en el dia d'avui. Els més greus, al centre de la Península. Tres persones han mort a la província de Toledo i dos més han desaparegut a Madrid aquesta matinada. Segons ha informat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, una de les persones que han perdut la vida era un home que ha quedat atrapat dins d'un cotxe amb una altra persona i ha mort quan els serveis de rescat intentaven arribar a ell. Els fets han passat a la localitat de Casarrubios del Monte. La segona víctima mortal ha estat a la carretera A-40 al seu pas pel municipi de Bargas. En aquesta localitat i també a Escalona hi ha veïns atrapats als terrats i un helicòpter dels bombers de la Comunitat de Madrid s'hi ha desplaçat per fer tasques de rescat. Aquest dilluns a la tarda la Guàrdia Civil ha trobat el cos sense vida d'un home de 50 anys prop de casa seva, a Arroyo Gadea.

Tres persones continuen desaparegudes. Els agents de la Guàrdia Civil busquen una dona d'uns 50 anys a la província de Toledo, a l'altura de Valmojado. A la Comunitat de Madrid, els serveis d'emergències buscaven dues persones desaparegudes en les últimes hores, un pare i un fill que circulaven amb el seu vehicle al municipi d'Aldea del Fresno, una de les més afectades. Aquest matí, emergències han localitzat el nen de 10 anys pujat a la part de dalt d'un arbre, mentre continuen buscant el seu pare. El cotxe hauria caigut al riu Alberche. Emergències ha explicat unes hores després que també buscava un altre desaparegut, un home de la localitat de Villamanta. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha suspès la reunió prevista aquest matí amb el cap de comandament de la Guàrdia Civil a Madrid, Diego Pérez de los Cobos, per visitar el municipi d'Aldea del Fresno aquest matí. A la capital de l'Estat, hi ha hagut problemes en la circulació de trens i hi ha trams de línies de metro amb interrupcions.

Vista de la població de Buenache, a Conca, després del pas de la DANA
Dos treballadors intentant desembussar les clavegueres a la ciutat d'Osca
Un testimoni del pas de la DANA per la platja de Los Álamos de Torremolinos

Davant l'avís de possibles aiguats, el govern de la Comunitat de Madrid va decidir demanar a la ciutadania que evitessin els desplaçaments a través d'una alerta que va arribar a tots els telèfons mòbils de les persones que es trobaven a la Comunitat a dos quarts de tres del migdia. Com van enviar aquesta alerta? A través del sistema europeu ES-Alert, que avisa a la ciutadania de grans emergències a través de radiofreqüència. El govern espanyol és el que ho ha implementat a tot l'Estat, però són les comunitats autònomes les que tenen la competència exclusiva de quan utilitzar-ho per alertar la població. L'alerta d'ahir va generar estupefacció entre la ciutadania perquè era la primera vegada que s'enviava en aquesta comunitat.

Retards als trens catalans

Si aquest diumenge el temporal va deixar fora de servei el corredor mediterrani entre l'Aldea-Amposta i Ulldecona, avui encara es registren retards a diversos combois entre Catalunya i el País Valencià. Els tècnics d'Adif han restablert el trànsit de trens per una de les dues vies, però "la normalització del servei serà progressiva, cosa que pot comportar retards significatius". 

Els desperfectes ocasionats per la DANA a Santa Bàrbara, Tarragona

Però les afectacions als trens catalans no es limiten al sud de Catalunya. Molts usuaris, com ja és habitual, estan comunicant via Twitter les incidències i retards que pateixen en temps real. És el cas de Sònia Pau Cortada, que avisa que també hi ha trens AVE i Avant que no estan sortint a l'hora des de Figueres. Renfe, en el moment de fer la piulada, no els havia enviat cap avís.

Banyistes passejant en una platja d'Eivissa entre les restes que ha deixat el temporal
Un surfista aprofitant el mal estat del mar després del pas del temporal

Pel que fa a la mobilitat per carretera, la C-12 –que també estava tallada entre Amposta i Tortosa– ha recuperat la normalitat. Durant el temporal, al Montsià es van registrar la meitat de les trucades al 112 (249 trucades). Protecció Civil ha decidit mantenir per a aquest dilluns el Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) en fase d'alerta per la previsió de fort onatge, però ha desactivat el Pla Especial d'Emergències per Risc de Vent a Catalunya (Ventcat), que quedarà en fase de prealerta.

Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 26 avisos per temporal de vent a tot Catalunya des de les 7 de la tarda d'aquest diumenge fins a les 7 del matí d'aquest dilluns. En concret s'han rebut 9 avisos a la regió metropolitana sud, 7 a la metropolitana nord, 5 a Lleida, 4 a Tarragona i un a les Terres de l'Ebre per arbres i branques caigudes, segons han informat els Bombers a la xarxa social X (Twitter).

Ara que la DANA ja ha deixat les terres catalanes, comencen les feines de neteja i valoració dels danys de les localitats afectades. Protecció Civil ja va demanar el diumenge que les associacions de voluntaris que poguessin donar una mà col·laboressin en la neteja d'Alcanar, un dels municipis del Montsià més afectats. En un període de tres hores del matí de diumenge van caure quasi 200 litres per metre quadrat a Alcanar, motiu pel qual Protecció Civil va decretar un confinament de quatre hores. Fins a 18 associacions de voluntaris han confirmat la seva participació aquest dilluns en el dispositiu logístic d'Alcanar.

stats