NUTRICIÓ
Societat 10/02/2014

La dieta mediterrània disminueix el risc de patir infarts i diabetis

L'estudi més exhaustiu fet fins ara en certifica els beneficis per a la salut

Dani Revenga
3 min

ReusLa dieta mediterrània disminueix en un 30% el risc de patir patologies cardiovasculars, com l'infart i l'embòlia, i fins a un 40% el de contreure diabetis. Són els resultats més cridaners de l'estudi Predimed, desenvolupat per 16 equips de recerca d'arreu d'Espanya, entre els quals n'hi ha un de l'Hospital Clínic de Barcelona, un altre de la Universitat Rovira i Virgili i un de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona. El Predimed és l'estudi científic de més abast fet fins ara sobre la dieta mediterrània. Durant gairebé 10 anys, els investigadors han recollit dades de més de 7.000 persones que han confirmat amb arguments científics "el que ja estava molt acceptat socialment, però no tant als Estats Units: que la dieta mediterrània és molt beneficiosa per a la salut", segons Jordi Salas-Salvadó, catedràtic de la unitat de nutrició humana de la Rovira i Virgili i membre del comitè de direcció de l'estudi.

La clau de les bondats de la dieta mediterrània és que és molt rica en substàncies antioxidants. "Estem exposats a l'oxigen i això fa mal a les proteïnes, l'ADN, etc., i provoca les malalties i l'envelliment", explica Salas-Salvadó, que recalca que el procés d'oxidació "s'alenteix" menjant productes com la fruita, la verdura, l'oli d'oliva i la fruita seca, molts dels quals també tenen efectes antiinflamatoris. El catedràtic destaca que "el 30% de disminució del risc cardiovascular que s'aconsegueix amb la dieta mediterrània és el mateix resultat que s'obté administrant estatines, el medicament que s'usa per fer baixar el colesterol". A banda de les substàncies antioxidants, el secret és l'equilibri entre els seus ingredients principals. L'estudi descriu la dieta mediterrània com a frugal i sense excessos; rica en fruita, verdura i llegums, i amb l'oli d'oliva com a element principal i la fruita seca com a complement. Pel que fa a la carn, poca i, preferentment, blanca. I un o dos vasos de vi diaris per aprofitar-ne l'elevat efecte antioxidant.

Les dades de l'estudi es continuen analitzant per buscar més evidències científiques dels efectes beneficiosos de la dieta mediterrània, a banda de les malalties cardiovasculars i la diabetis. "Hi ha milers de dades que ens permetran treure noves conclusions en els pròxims anys sobre altres malalties que es poden prevenir amb aquesta dieta", apunta Salas-Salvadó. Les cataractes, trastorns com la depressió i el deteriorament cognitiu i alguns tipus de càncer són les hipòtesis de treball que caldrà verificar científicament.

Pèrdua de pes i mortalitat

L'estudi tindrà una segona fase en la qual ja es treballa, amb 6.000 persones a qui es farà un seguiment de 9 anys. L'objectiu és demostrar que la pèrdua de pes mitjançant la dieta mediterrània aconsegueix disminuir la mortalitat. Un objectiu en què han fracassat diversos estudis als EUA, perquè per aprimar-se "es basen en dietes baixes en greixos, i quan es deixen de menjar productes com l'oli d'oliva també es deixen d'ingerir totes les molècules beneficioses per a la salut que també aporta". De fet, s'espera que l'estudi permeti que la dieta mediterrània comenci a guanyar la batalla com a dieta saludable de referència als EUA, en detriment de les dietes baixes en greixos. Segons els autors, la sanitat nord-americana ha optat per aquesta opció en les últimes dècades "perquè la seva alternativa és molt nociva". "Allà hi predominen els greixos d'origen animal, però en la dieta mediterrània són fonamentalment vegetals, i això fa que malgrat ingerir més greixos la incidència de moltes malalties sigui baixa", assegura Salas-Salvadó, que afegeix que les dietes baixes en greixos són "poc eficients" perquè són molt difícils de seguir.

El segon article més llegit a les xarxes socials

L'article que resumeix les conclusions de l'estudi Predimed va ser el segon de l'àmbit científic més seguit a les xarxes socials el 2013, segons el prestigiós rànquing Altmetric. L'article es va publicar al New England Journal of Medicine al febrer de l'any passat amb el nom Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet i ha estat superat només per un que tractava els efectes de la contaminació nuclear de Fukushima sobre els peixos a les costes de l'est del Japó. L'article ha estat citat 84 cops en revistes científiques digitals i la prestigiosa Web of Scienceel considera un hot paper (un dels articles més citats dels últims anys).

stats