Societat 27/07/2021

Els incendis cremen aquest estiu 70 vegades més hectàrees de bosc que el 2020

Un accident mecànic, principal hipòtesi en l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia

ARA
3 min
Una zona de bosc que ha quedat calcinada per les flames de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia.

BarcelonaEn quaranta dies s'han cremat a Catalunya 2.640 hectàrees de bosc i de cultius. Es tracta del quart registre més alt dels últims 15 anys i d'una xifra que torna a posar en alerta les administracions en la lluita contra els incendis, després d'uns últims estius sense grans focs. De fet, el nombre d'hectàrees cremades entre el 15 de juny i el 25 de juliol d'enguany multiplica per 70 el balanç del mateix període de l'estiu passat.

Més de la meitat dels incendis que s'han produït en els últims quinze anys a Catalunya han estat provocats o bé tenen al darrere una negligència humana. De fet, el cos d'Agents Rurals ha confirmat aquest dimarts que la principal hipòtesi del foc que ha arrasat 1.700 hectàrees a la Conca de Barberà i l'Anoia –ara ja controlat– és un accident mecànic. Però si hi ha una imprudència que es repeteix a l'hora de provocar un incendi és el llançament d'una burilla des d'un cotxe al marge de la carretera. Segons la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, deu dels incendis d'aquest any han estat originats per aquest gest, com el que va cremar 415 hectàrees al cap de Creus. En l'última dècada, ha explicat Plaja durant la compareixença posterior a la reunió del Govern, aquesta imprudència ha fet que es calcinessin 12.000 hectàrees forestals a Catalunya.

Un foc en una zona de conreu que es desferma ràpidament

Amb el foc ja controlat, el cos d'Agents Rurals ha avançat en les últimes hores en la investigació de les causes que hi ha al darrere de l'incendi més gran fins ara d'aquest estiu, que es va declarar dissabte Santa Coloma de Queralt i que ha cremat més de 1.700 hectàrees a la Conca de Barberà i l'Anoia. El foc es va originar en una zona de conreu, però va avançar ràpidament cap als boscos, on va obligar a desallotjar un centenar de persones de masos i cases aïllades i a decretar el confinament dels municipis propers. Els Agents Rurals ja havien avançat que el foc va començar al voral de la carretera, a tocar d'uns camps de blat que ja estaven segats. Ara per ara, la principal hipòtesi és que un accident mecànic va provocar les flames.

El cap de l'àrea regional dels Agents Rurals de Tarragona, Cándido Rincón, ha explicat a l'ACN que, tot i que la investigació no està tancada, "la intencionalitat té molt poca força". És per aquest motiu que el cos està treballant en la hipòtesi d'un possible accident mecànic, que segons Rincón "pot ser molt variat", ja que es pot tractar d'un tub d'escapament d'un cotxe o d'una avaria d'un tractor. Tot i això, admet que és difícil acabar determinant exactament el tipus de vehicle que va provocar el foc.

La portaveu del Govern ha fet una crida aquest dimarts a la població perquè no s'acosti als incendis actius al territori. "No normalitzem el turisme incendiari", ha demanat durant la compareixença posterior a la reunió del consell executiu. Plaja ha assegurat que es preveu un estiu difícil als boscos catalans i ha demanat a la ciutadania evitar les "conductes de risc".

La Diputació de Barcelona pagarà els danys materials a l'Anoia

Tot i que encara no s'han quantificat les pèrdues materials provocades pel foc, la Diputació de Barcelona ha anunciat aquest dimarts que pagarà tots els danys ocasionats a tres dels sis municipis afectats: Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous. La resta –Santa Coloma de Queralt, Piles i Pontils– pertanyen a la província de Tarragona.

De moment, els ajuntaments encara han de quantificar els desperfectes. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, que ha visitat la zona afectada, ha anunciat un pla de recuperació del territori afectat que comptarà amb la col·laboració dels ajuntaments pròxims i que també inclourà una línia de subvencions per retirar la fusta cremada.

La calor complica l'extinció del foc

Després de més de 48 hores de lluita sense treva contra el foc, els bombers van donar per controlat l'incendi dilluns al vespre, però una cinquantena d'efectius segueixen vigilant la zona per controlar les fumeroles i els punts calents. El cap de la Regió d'Emergències a Tarragona, Albert Ventosa, va assegurar que les tasques d'extinció s'allargaran "diversos dies", ja que no es descarta que en els pròxims dies "apareguin noves columnes de fum" per les altes temperatures. Els bombers han informat que el foc no es donarà per extingit fins que no hi hagi cap punt calent a la zona.

stats