Educació
Societat 25/06/2012

Més de la meitat dels instituts només faran classe al matí

Ensenyament autoritza l'horari compactat a 379 centres dels 405 que ho havien demanat

Acn
2 min

BarcelonaEl departament d'Ensenyament ha autoritzat 379 instituts públics de Catalunya a fer jornada compactada el curs que ve. Aquesta petició l'havien fet 405 centres de secundària i finalment la conselleria que lidera Irene Rigau ha decidit autoritzar-ho a la gran majoria, el 93,58% de les peticions que van rebre els diferents serveis territorials. D'aquesta manera, aquests 379 instituts concentraran les classes en horari de matí. El departament va establir una sèrie de requisits per aconseguir aquesta autorització, com ara que hi hagués consens al consell escolar, i en els casos que no s'ha acceptat és perquè no s'han complert algunes de les condicions necessàries.

La jornada intensiva era una reclamació històrica dels professors de secundària. Amb l'augment de la càrrega lectiva i la reducció de les substitucions quan hi ha una baixa, els instituts havien augmentat la pressió a la conselleria perquè cedís i aprovés la mesura.

Dels més de 600 instituts públics que hi ha a Catalunya, 405 havien sol·licitat als serveis territorials del departament d'Ensenyament poder fer jornada intensiva i, per tant, fer només classe al matí. La conselleria ha decidit respondre favorablement a la majoria dels sol·licitants, el 93,58%, de manera que 379 instituts públics podran fer horari intensiu el curs 2012-2013.

Per tal d'acceptar la jornada intensiva a la secundària, els instituts han hagut de fer arribar una proposta als serveis territorials del departament d'Ensenyament que inclou un acord per consens del consell escolar, així com una explicació de les millores pedagògiques i organitzatives que suposaria la mesura, entre d'altres.

L'autorització donada és només per al curs que ve. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja va advertir que retiraria l'autorització per fer aquest horari als instituts on es comprovi, a través de les proves internes i externes, que els resultats acadèmics han empitjorat. Aquest curs s'ha posat en marxa una prova pilot en sis instituts, però Rigau va explicar que era d'hora per concloure si els resultats acadèmics dels alumnes havien millorat o empitjorat. Tot i això, va explicar que havia millorat el clima i la convivència als centres perquè s'eliminen els temps buits, on es concentren la majoria dels problemes de convivència i disciplina.

19 centres a Barcelona

El Consorci d'Educació de Barcelona ha explicat en un comunicat que, en el cas de la capital catalana, s'ha autoritzat a fer jornada compactada a un total de 19 centres públics. Havien fet la sol·licitud 24 centres públics de secundària de Barcelona, un 38% del total, i s'ha autoritzat aquest horari al 79% dels centres que ho van demanar.

De manera general, la desestimació de la petició a alguns centres es deu al fet que no complien els requisits de la convocatòria, ja sigui perquè l'horari no era l'adequat o perquè no hi havia acord del consell escolar del centre, entre d'altres.

La jornada intensiva ja s'aplica a molts països d'Europa i a gairebé totes les comunitats autònomes espanyoles. Segons el sindicat de secundària Aspepc, la mesura permetrà estalviar uns 9,4 milions d'euros.

stats