Meteo 31/05/2020

Sorpresa pel pas d’un bòlid entre la nau espacial Crew Dragon i l’Estació Espacial Internacional

Els tres esdeveniments astronòmics van tenir lloc amb molt pocs minuts de diferència

Roc Mateu
2 min
Imatge del pas de la ISS i la Crew Dragon

BarcelonaAquest dissabte passat era un dia especial per als amants de l'astronomia per dues raons: la primera, que estava previst l'enlairament de la nau Crew Dragon de SpaceX i de la NASA, i la segona, el pas de l'Estació Espacial Internacional (ISS) per sobre de Catalunya. Els dos esdeveniments eren ben visibles des de casa mateix, amb un marge de pocs minuts entre la ISS i la Crew Dragon. Però el que ningú s'imaginava ahir a la nit és que també es podria veure un bòlid que aportaria un moment encara més especial en aquesta trobada astronòmica.

Primer la ISS i després la Crew Dragon

Dimecres passat estava previst el llançament de la Crew Dragon, però el mal temps va obligar a ajornar l'enlairament tan sols uns 15 minuts abans de l'hora estipulada, quan els dos tripulants, Douglas Hurley i Robert Behnken, ja estaven a punt per iniciar el viatge cap a la ISS.

Finalment, aquest dissabte els dos astronautes de la NASA van poder enlairar-se puntualment des del centre espacial Kennedy de Florida, a les 15.22 hora local (21.22 a Catalunya). És el primer viatge tripulat espacial de la història a bord d'una nau que no és propietat d'un estat sinó d'una empresa privada, SpaceX, la companyia creada pel multimilionari nord-americà Elon Musk.

També és la primera vegada, des que el transbordador espacial Atlantis va tornar l'11 de juliol del 2011, que els Estats Units aconsegueixen enviar una tripulació a l'espai en un coet fabricat al seu propi país. Durant aquests gairebé 9 anys han hagut d'utilitzar coets russos llançats des del Kazakhstan per poder enviar els seus tripulants a l'Estació Espacial Internacional.

Una estona després de l'enlairament, la càpsula Crew Dragon es va separar del coet i va iniciar el camí cap a la ISS. A Catalunya, a les 23.16 va ser possible veure la Crew Dragon entre la presència d'alguns núvols. Just 4 minuts abans, a les 23.12, es va poder observar el pas de l'Estació Espacial Internacional, que va travessar el cel català de nord-oest a sud-est.

Un bòlid sorprèn els espectadors

Entre tanta expectació, amb totes les mirades dels aficionats i curiosos posades en la ISS i la Crew Dragon, ningú s'esperava que també es podria albirar un bòlid entre l'una i l'altra. Va ser un instant fugaç, de pocs segons, però entre els núvols es va poder observar una resplendor verdosa que va travessar el cel d'est a oest. Van ser molts els testimonis de l'observació del bòlid en aquest moment tan especial.

En tot cas, aquells que ahir us vau perdre el pas de l'Estació Espacial per casa nostra, aquesta propera nit de diumenge tornarà a ser visible al voltant de les 22.24 hora local ja acoblada a la nau de SpaceX.

stats