Protecció Civil activa l'alerta del pla Inuncat pel risc de pluges fortes i temporal de mar

Els aiguats més abundants afectaran les comarques de Girona i les Terres de l'Ebre

Protecció Civil ha activat aquest migdia l'alerta del pla Inuncat davant de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que apunten a pluges abundants, xàfecs intensos i temporal de mar. El Meteocat ha apujat avui a perill alt l'avís per acumulacions de més de 100 l/m 2 que ja tenia actiu. L'avís no és general, sinó que afecta sobretot comarques del nord-est i de l'extrem sud de Catalunya.

No només preocupen les acumulacions totals, sinó també la possibilitat d'aiguats curts i intensos que puguin descarregar més de 20 l/m 2 en poca estona. L'avís en aquest sentit és més extens, i afecta sobretot les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Penedès i el Garraf. Aquestes són les pluges més abundants que s'han acumulat avui fins a dos quarts de tres de la tarda (en l/m 2):

  • Sant Celoni, 50
  • Albanyà, 37
  • Puig Sesolles (Montseny), 33
  • Banyoles, 24
  • La Vall d'en Bas, 22
  • Santa Coloma de Farners, 21
  • Granollers, 19
  • Girona, 17

En el total de l'episodi destaquen els 109 l/m 2 de les Olives, a Garrigoles, els 95 de Santa Coloma de Farners, els 91 de Torroella de Fluvià i els 64 de Figueres. Aquesta tarda i vespre plourà en més indrets i de manera més continuada, especialment a la costa i al prelitoral. Les pluges sobretot guanyaran protagonisme a les Terres de l'Ebre, on pot haver-hi aiguats i ruixats acompanyats de tempesta en alguns casos.

Demà continuarà el temps plujós. Tot i que els xàfecs minvaran a l'extrem sud de Catalunya, seguiran caient amb intensitat a les comarques de Girona i en altres punts de la meitat nord. Al voltant de Barcelona aquest episodi segurament hi deixarà poca precipitació, però en aquesta zona igualment la sensació de temps plujós s'allargarà fins dissabte al vespre. A Ponent i al Pirineu occidental les precipitacions encara seran més testimonials. A les cotes altes del Pirineu oriental es podrien arribar a acumular fins a 40 o 50 centímetres de neu entre avui i demà.

Per dissabte també hi ha actius avisos a la costa, per vent i sobretot per mala mar. Per demà el Meteocat alerta de perill molt alt a la Costa Brava, i perill alt a tot el litoral. El temporal de llevant podria arribar a provocar onades de fins a 4 metres en algun cas. El vent serà especialment destacable a la Costa Brava i a la Costa Central, on hi podria haver ratxes de més 60 o 70 km/h en alguns moments d'aquest dissabte.

Diumenge el temps serà radicalment diferent. El sol predominarà, el vent afluixarà i només quedarà una situació de mar encara molt alterada. Diumenge al matí les boires sovintejaran en fondalades interiors i prelitorals.

La setmana que ve començarà amb temps més tranquil, però segurament tindrem també un canvi de temps important. Entre divendres i dissabte s'acostarà una nova borrasca que podria fer ploure i nevar amb ganes. Un fet important d'aquesta nova borrasca és que podria anar acompanyada d'aire més fred; per tant, és possible que la setmana que ve nevi en cotes més baixes i que de cara al cap de setmana vinent entrem en una fase de temps més hivernal. Caldrà seguir-ho.