El vent més intens i generalitzat es mantindrà fins aquesta matinada

La nevada al Pirineu està sent molt destacable per l'època de l'any i ja ha deixat gruixos de 20 cm

MIQUEL BERNIS / ORIOL RODRÍGUEZ

Les fortes ventades d'avui estan provocant diverses incidències al conjunt del territori. El telèfon 112 ha rebut 354 trucades fins a les quatre de la tarda, sobretot per la caiguda d'arbres i altres objectes. Més de la meitat de les trucades s'han concentrat a la demarcació de Barcelona, especialment a les comarques del Baix Llobregat (81) i del Barcelonès (56). El Sistema d'Emergències Mèdiques ha hagut de traslladar a l'hospital a sis persones ferides de poca gravetat, en relació amb l'episodi de vent d'avui. Alguns dels cops màxims de vent més destacables registrats fins a les set de la tarda han estat (en km/h):

 • La Riba, 118
 • Portbou, 115
 • Prades (Tossal Baltasana), 114
 • L'Albiol, 108
 • El Perelló, 100
 • Pantà de Siurana, 94
 • Castelldefels, 93
 • El Vendrell, 90
 • Alguaire, 88
 • Falset, 86
 • L'Espluga de Francolí, 85
 • Aeroport de Reus, 85
 • Òdena, 77
 • Barcelona (Sants), 72

El vent i la neu marcaran el temps d'aquesta tarda de divendres. Durant les properes hores encara s'esperen cops de vent superiors als 70 a 90 km/h a moltes comarques del centre i el sud del país, així com a les cotes altes del Pirineu i el Prepirineu. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya manté vigent un avís per fort vent. El grau de perill es considera alt, sobretot en sectors del Pirineu i el Prepirineu, comarques de Ponent, altiplà central i un grapat de comarques pròximes a la costa entre el Camp de Tarragona i Barcelona. Protecció Civil té activat el pla Ventcat en fase d'alerta.

Al Pirineu, en moltes comarques de Tarragona i a l'altiplà central l'avís es manté per a demà. En general, durant el cap de setmana el vent no serà tan fort com avui, però a l'Empordà, al Pirineu i a les Terres de l'Ebre serà persistent durant els tres dies. Diumenge el vent afectarà l'Empordà més plenament que avui.

La neu que ha començat a caure de matinada per sobre dels 2.000 metres, a hores d'ara ja es deixa veure en cotes força més baixes. El paisatge ha quedat ben emblanquinat a indrets com el pla de Beret, Montgarri, Bagergue i algunes zones d'Andorra. Fins i tot, a l'alta muntanya s'estan registrant alguns gruixos ben poc habituals per l'època de l'any. Segons el Servei Meteorològic, a Certascan (2.400 m) i a Sasseuva (2.228 m) s'han mesurat 20 cm de neu, el registre més important per a un mes de setembre des que es van començar a prendre dades ara fa 20 anys.

Les precipitacions més abundants i continuades cauran a la serralada pirinenca. Els models de previsió fa dies que alerten d'una nevada extensa a la serralada, amb la possibilitat que els gruixos puguin superar els 30 o 40 centímetres al vessant nord i per sobre dels 2.000 metres en tot l'episodi.

En general nevarà per sobre dels 1.400 o 1.500 metres, tot i que durant la nit les enfarinades podrien arribar fins als 1.200 metres en alguns indrets del vessant nord del Pirineu. Les precipitacions s'aturaran demà al matí però es reactivaran demà a la tarda, però amb una cota de neu que anirà clarament a l'alça.

El canvi de temperatura es farà evident aquesta nit i demà al matí. El termòmetre baixarà entre 5 i 10 graus, i l'efecte del vent encara reforçarà més la sensació de fred. L'ambient plenament de tardor durarà tot el cap de setmana, però avui els models de previsió dibuixen clarament un repunt de la temperatura cap a mitjans de la setmana que ve. Entre dimecres i dijous la temperatura encara es tornarà a acostar als 30 graus i els migdies tornaran a tenir regust d'estiu. L'ambient de tardor no s'instal·larà tan clarament com semblava que passaria en dies anteriors.

Aquest dissabte al matí les clarianes predominaran, però a partir de la tarda no només hi haurà precipitacions al Pirineu, sinó que també hi haurà algunes pluges febles i disperses a la meitat nord del territori. Diumenge al matí tornarà a imposar-se l'ambient assolellat, fins i tot a la Val d'Aran s'obriran moltes clarianes de manera transitòria. Ara bé, a la tarda tornaran a augmentar els núvols de nord a sud i reapareixeran les pluges i les nevades al Pirineu.

La primera part de la setmana s'entreveu molt estable i amb poques opcions de noves pluges o nevades, i sembla que no serà ben bé fins divendres o el cap de setmana que el temps podria tornar a ser més mogut.