Méteo especial: xàfecs sobtats i més fresca a l'espera de la calor forta

Aquest divendres serà el dia més insegur de la setmana però la revetlla s'entreveu tranquil·la

Tarda de tempestes localment fortes al Pirineu i Prepirineu, algunes fins i tot acomapnyades de calamarsa i pedra. Fins a dos quarts de set de la tarda destaquen els 43 l/m2 que s'han acumulat a Molló, els 30 de Bagà o els 22 de Planoles. Fins al vespre continuaran els ruixats curts però localment forts, tant al Pirineu, com a Ponent i a la Catalunya Central.

L'actualitat més immediata ens porta a parlar d'algunes tempestes, però tenim l'ull molt posat en l'onada de calor que s'entreveu de cara a la setmana que ve. Potser la novetat més destacable de les últimes actualitzacions dels mapes del temps és la durada que podria tenir aquest període de calor forta. És molt possible que les temperatures molt altes comencin dilluns i puguin durar ben bé cinc dies com a mínim. Tota la setmana amb temperatures per sobre dels 35 graus a l'interior i nits de molt mal dormir a la costa. L'inici de la calorada queda clar que serà diumenge, però el final no està encara definit als mapes del temps.

Avui hem tingut la primera nit tropical de l'any al centre de Barcelona. Al Raval la mínima s'ha quedat en 20,3 graus, el primer cop aquest 2019 que de nit no s'ha baixat dels 20 graus. Poques vegades en els últims anys ha arribat tan tard: el 2017, per exemple, ja s'havia produït el 25 de maig. En els últims 5 anys havia sigut sempre abans del 10 de juny, i el 2013 va arribar el 13 de juny. Segons dades de l'observador Sergi Corral, al barri de Sant Andreu és la primera nit tropical més tardana des del 2008. Al migdia avui la temperatura no serà gaire diferent a la d'ahir o fins i tot recularà una mica al Pirineu.

Demà tornarà a haver-hi tempestes de tarda i en aquest cas els ruixats s'estendran cap a la Catalunya Central o fins a la Garrotxa i l'Empordà. Dissabte encara serà un dia mig ennuvolat i variable en molts indrets, però arribarem a la revetlla de Sant Joan amb un temps gairebé sense núvols i, de fet, en molts punts pròxims a la costa no hi ha gaire possibilitats de pluja en els pròxims deu dies.

Fa dies que parlem de la calor forta, però el canvi més immediat de temperatura serà a la baixa. Entre demà i dissabte al matí tornarà a refrescar una mica, sobretot en comarques interiors i del Pirineu, on la temperatura baixarà 2 o 3 graus en molts casos. La sensació tèrmica també baixarà una mica a la costa. La calor intensa començarà diumenge.

Més continguts de